Demografische veranderingen (vergrijzing, stijgende levensverwachting) vormen een serieuze uitdaging voor ouder wordende werknemers en hun werkgevers. Het is zaak om succesvol ouder worden op het werk te faciliteren, zelfregulering en job crafting te stimuleren en verder onderzoek te doen naar HR-praktijken die dit bewerkstelligen. Ook universiteiten zullen als werkgever aan de bak moeten onder het motto practice what you preach.
Nederland is in de greep van het coronavirus en dit merken we ook op de werkvloer. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op verdere verspreiding en eventuele schade te beperken? 3 tips, met speciale aandacht voor Brabant.
Nederlandse bedrijfsartsen krijgen veel klachten over het werken in een kantoortuin, een kantoorruimte zonder scheidingswanden. Dat blijkt uit een rondgang onder ruim negentig leden van de NVAB, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, gedaan door het KRO-NCRV programma De Monitor. Meer dan negentig procent zegt dat de werknemers die bij hen komen de kantoortuin als één van de oorzaken van hun verzuim noemen.
Het managen van millennials – de generatie geboren tussen 1980 en 2000 - vraagt om een andere aanpak dan het aansturen van eerdere generaties. Hoewel we millennials zeker niet over één kam moeten scheren, beschikken zij vaak over andere wensen en verwachtingen op carrièregebied dan eerdere generaties. Om het beste te halen uit deze groep professionals, doen managers er goed aan om hun leiderschapsstijl nog eens onder de loep te nemen.
De discussie over de balans tussen werk en privé wordt te eenzijdig gevoerd. Door alleen te kijken naar de werkbelasting worden stress en burn-out niet effectief aangepakt. Om te zorgen dat mensen mentaal fit blijven, moeten werkgevers veel meer rekening houden met de persoonlijkheid van de medewerker. Dit stelt Jacco Euser, Directeur HR & Development bij Olympia.
Een scheve balans tussen werk en privé vergroot volgens 90% van de werknemers de kans op een burn-out zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder werknemers en werkgevers. Hoewel beide partijen vinden dat ze evenveel verantwoordelijkheid dragen, blijkt dat ze van mening verschillen over hoe een dreigende disbalans te voorkomen.
De aanbevelingen in het rapport van de commissie Borstlap gaan niet ver genoeg om het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering terug te dringen. Dat meldt Robidus, dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Robidus maakt zich verder vooral druk om de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevelingen die vandaag zijn gedaan aan het kabinet.
“Economisch gaat het goed, we gaan volgend jaar ook nog eens meer verdienen. Maar als je beter kijkt, zie je dat de huidige geflexibiliseerde arbeidsmarkt zorgt voor onzekerheid, stress en spanning bij werknemers. Dat vraagt een ander denkpatroon vanuit HRM. Organisaties zijn immers gebaat bij gezonde, gemotiveerde en opgeleide mensen.” Dat betoogt prof. dr. Pascale Peters tijdens haar benoeming tot hoogleraar Strategic Human Resource aan Nyenrode Business Universiteit. Ze geeft daartoe drie adviezen.
Medewerkers bij Achmea krijgen een nieuwe cao van 2 jaar en een contractloonstijging van 1%. Verder zijn er diverse andere afspraken gemaakt zoals een urenvermindering met behoud van salaris. De nieuwe cao is een verdere invulling van de ‘Agenda voor de toekomst’ uit de vorige cao met als centrale thema's: ‘een leven lang werken, leren en zorgen’ en ‘inkomen nu & later’.
‘Het arbeidsvoorwaardenoverleg zit komend jaar bekneld tussen enerzijds uitdagende en onzekere economische omstandigheden en anderzijds aanhoudende arbeidsmarktkrapte. Er moeten vooral investeringsafspraken worden gemaakt gericht op gezond langer werken, met gelijke kansen voor alle medewerkers, meer aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling en bijvoorbeeld het met elkaar bewaken van de werk- privébalans. Zorgen dat bedrijven wendbaar en innovatief kunnen zijn is daarbij essentieel.’
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling