TNO heeft een aantal basisprincipes opgesteld om zo vitaal mogelijk vanuit huis te werken. Deze basisprincipes zijn het maken van een dagplanning, zorgen voor voldoende beweging en momenten van ontspanning en in contact blijven met collega’s. Dit zijn het soort tips die werkgevers met hun werknemers zouden kunnen delen. Het is echter ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om zich in te zetten voor zijn eigen gezondheid en deze instructies op te volgen. Uit onderzoek van Capterra blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering in werkgewoonten vanuit de thuiswerker zelf.
De helft van de Nederlandse mkb-medewerkers heeft last van een zekere mate van burn-out sinds ze zijn overgestapt op werken vanuit huis. 37% van de ondervraagde thuiswerkers heeft hun mentale gezondheid echter nog nooit met hun manager besproken sinds het begin van de coronapandemie. Dit terwijl er voor de werkgever een wettelijke verplichting bestaat om zowel de fysieke als mentale risico’s die gepaard gaan met thuiswerken te inventariseren en hier actief beleid tegen te voeren en medewerkers te instrueren.
Twintig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat werknemers overuren die zij niet vergoed krijgen in geld of tijd, compenseren door zich ziek te melden zonder ziek te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, een juridische HR-kennispartner, onder 1154 Nederlanders die 32 uur of meer in loondienst zijn.
Werknemers die getroffen zijn door COVID-19 blijken op het werk beter tegen een stootje te kunnen dan andere werknemers. Wie zelf of in zijn omgeving met het virus te maken kreeg, is daarna beter bestand tegen zakelijke tegenslag of lastige omstandigheden op het werk. In algemene zin heeft COVID-19 nog geen effect op de mate waarin werknemers zich weerbaar en betrokken voelen bij hun werkgever, alleen bij een persoonlijke ervaring met het virus is dat het geval.
Het jaar 2020 is inmiddels ten einde, een jaar dat duidelijk anders verliep dan van tevoren werd gedacht. Ook op werkgebied waren er veel onzekerheden en dat blijkt wel uit het google-gedrag van HR-managers. Welke HR-thema's waren het belangrijkst? En, op welke HR-onderwerpen is het meest gegoogeld?
36 Procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, vindt dat de werkgever de bevoegdheid moet hebben om niet-gevaccineerde collega’s te verbieden naar de werklocatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek over het coronavaccin van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Daarnaast laat drie op de tien (29%) weten dat ze zelf niet naar hun werklocatie komen, wanneer er op dat moment niet-gevaccineerde collega’s aanwezig zijn.
Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een break nemen als ze thuiswerken en meer sporten. En de eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart van de ondervraagden er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is.
Na een piek in september, registreerde Arbo Unie een daling van het aantal ziekmeldingen in oktober en november. Hoewel het in december weer wat toeneemt, blijft het aantal ziekmeldingen in het vierde kwartaal substantieel lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Het aantal verzuimdagen neemt relatief minder af, een teken dat de verzuimduur gemiddeld toeneemt. Zo duurt verzuim na corona in één op de vijf gevallen hardnekkig lang.
In de eerste drie kwartalen van 2020 was het ziekteverzuim gemiddeld 4,7 procent. In de afgelopen twintig jaar was dit voor het laatst in 2003 zo hoog. In 2019 was het gemiddelde verzuim door ziekte in de eerste drie kwartalen 4,3 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Werkgevers kunnen vanaf 21 december sneltests bestellen bij de overheid. Zorginstellingen hadden die mogelijkheid al, maar de NOS meldt woensdag op basis van een Kamerbrief dat over een paar weken alle bedrijven en instellingen hiervoor bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) terechtkunnen.