Duurzaamheid staat hoog op de agenda van werknemers. Dit blijkt uit het jaarlijkse Nieuwjaarsonderzoek van pensioenaanbieder BeFrank.
Volgens de arbodienst Arbo Unie duurde vooral verzuim door psychische klachten vorig jaar langer. De duur hiervan is de afgelopen drie jaar met gemiddeld 20 dagen toegenomen onder werknemers tussen 35 en 55 jaar.
Bij twee op de drie werkende Nederlanders loopt de werkdruk in hun team hoog op wanneer collega’s vaak ziek zijn. Bovendien merkt 69 procent van de werkende Nederlanders dat vaak dezelfde collega’s kortdurend afwezig zijn vanwege ziekte.
Intuïtie blijkt een belangrijke rol te spelen in zowel werkgeluk als prestaties. Maar vooral leidinggevenden ervaren een drempel om op hun gevoel te vertrouwen. Drie tips om intuïtie te normaliseren en in te zetten als krachtig instrument in het werk.
Een ruime meerderheid (67%) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Wel is er vaak kritiek op de duurzaamheidscultuur, omdat de werkelijke gang van zaken lang niet altijd overeenkomt met de ambities die worden verkondigd.
Zo zijn er vanaf januari 2025 uitgebreidere SLIM-programma’s beschikbaar gemaakt die zich richten op digitale en groene vaardigheden.
Om de werkomgeving inclusiever te maken en uitsluiting van medewerkers tegen te gaan, heeft wethouder Personeel & Organisatie van de gemeente Amsterdam, Hester van Buren nieuwe maatregelen gepresenteerd. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen bij de misstanden én de aanpak ervan, dus krijgen zij meer ondersteuning en trainingen.
Ruim 2 op 5 IT’ers ervaart (te) hoge werkdruk. Dit blijkt uit tussentijdse resultaten van de Salary Survey van techplatform AG Connect en adviesbureau Berenschot. Vooral de krapte in de bezetting en onrealistische plannen van het management zijn hier volgens de IT'ers debet aan.
Werkende mantelzorgers kunnen niet meer uren per week werken. Door de zorg die veel tijd kost, maar ook door de eigen gezondheid die achteruit gaat en/of omdat ze te weinig energie hebben. Een kwart van de werkende mantelzorgers zou onder bepaalde voorwaarden wel meer uren willen werken. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Werk&Mantelzorg deed in samenwerking met MantelzorgNL.
Om de bijna 4000 medewerkersvan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) meer plezier in hun werk en zelf de regie over hun loopbaan te geven, kunnen ze gratis loopbaancoaching krijgen. De coaching is praktisch, actief en gebaseerd op een ervaringsgerichte aanpak aldus Nanette Compeer en Nicole van Dijk, werkzaam bij het Learning & Career Centre (LCC) van de EUR.