Volgens minister Asscher van SZW klopt de bekende uitspraak ‘van hard werken wordt niemand ziek’ in de praktijk niet. Samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO voerder het ministerie een onderzoek uit, waaruit blijkt dat 31 procent van de verzuimgevallen die te maken hebben met het werk wordt veroorzaakt door werkstress. Asscher lanceerde dan ook de campagne ‘Check je werkstress’ om werk gerelateerde stress bespreekbaar te maken en tegen te gaan.
Drie psychologische basisbehoeften
Hamburger, gelukscoach bij Trainingsbureau Van Harte & Lingsma, verbaasde zich over de quote ‘van hard werken word je wel ziek’, die veel gebruikt werd. Dit is wat hem betreft niet juist. Beter zou zijn: van hard werken kan je ziek worden, maar het hoeft niet. De oplossing voor het verminderen van stress ligt niet in het verminderen van het werk, maar in het vergroten van de bezieling en het gevoel autonomie. Dit ligt in lijn met de drie psychologische basisbehoeften van mensen: autonomie, verbinding en competentie.
Factoren vergroten
Werkgevers én werknemers kunnen deze factoren actief vergroten:
- door het werk anders te organiseren, door anders leiding te geven: faciliterend in plaats van sturend. Wel zeggen wát er moet gebeuren, niet hóe dat moet gebeuren.
- door meer zelfsturing, door je beter bewust te worden van wie je bent. Door beter te weten waar je energie van krijgt, waar je talenten liggen. Zo doe je meer met minder: je werkt niet per se harder, maar bereikt sneller resultaat.
Opstellen van een effectieve HR-cyclus
De jaarlijkse HR-cyclus is voor veel organisaties en medewerkers een verplicht nummer. En dat is jammer, want er is veel meer uit te halen! De achterliggende doelstelling moet juist zijn om slimme plannen te maken die leiden tot zichtbare resultaten in het werk. Plannen waar mensen enthousiast van worden en waardoor zij zich ontwikkelen op een manier die waardevol is voor henzelf en voor de organisatie. Meer informatie