In 2023 blijft de personeelsplanning onverminderd een hoofdpijndossier. De personeelskrapte leidt tot een hogere werkdruk bij ruim de helft van de werkgevers. Daar komen de zorgen nog bij over de stijgende energieprijzen en de kosten van grondstoffen. Ruim tachtig procent voorziet hier problemen door. Grote problemen zelfs voor de helft van de werkgevers.

Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder tweeduizend werkgevers. Tweederde van de werkgevers heeft veel moeite met het vervullen van vacatures. Ze doen echter geen water bij de wijn en willen alleen mensen aannemen die voldoen aan het gewenste profiel. Slechts een derde haalt bakzeil door zich te versterken met minder gekwalificeerde krachten. Ongeveer 16% van de werkgevers neemt eerder mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zorgen over werkdruk

Bijna alle werkgevers (93%) verwachten dat de werkdruk volgend jaar gelijk blijft of zelfs toe gaat nemen door de personeelskrapte. Door gebrek aan personeel zijn de huidige werknemers de klos om extra werk te verzetten. In de gezondheidszorg zijn de zorgen over de werkdruk het grootst. Verlichting is niet in zicht.

Pensionering (nog) geen probleem

De angst voor onderbezetting en werkdruk komt door groei waarvoor geen personeel, door uitval door ziekte of door uitstroom. Pensionering wordt daarentegen amper gezien als een probleem, zo maakt het UWV-onderzoek duidelijk.

“Toch zijn er diverse sectoren waar het aantal en aandeel 60-plussers onder werknemers hoog is en waar veel uitstroom door pensionering te verwachten is”, zegt arbeidsmarktadviseur Menno Wester van UWV. “Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorg, industrie en openbaar bestuur. Wellicht ziet het merendeel van de werkgevers pensionering nog niet zozeer als probleem voor 2023, maar wel voor de jaren erna.”

Perfecte kandidaat

Volgens Menno Wester is de speurtocht naar de perfecte kandidaat weinig kansrijk. “Werkgevers moeten zich er bewust van zijn dat de beschikbare mensen misschien niet voor honderd procent passen op de vacature.”