In landen waar de overheid meer beleid voert gericht op de afstemming van betaald werk en privéleven, ontwikkelen organisaties zelf ook meer arrangementen voor werknemers, zoals extra verlofregelingen en flexibele werktijden. Dit blijkt uit onderzoek door dr. Laura den Dulk en dr. Sandra Groeneveld, verbonden aan de afdeling Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij ontvingen de Rosabeth Moss Kanter Award voor bestuurskundigen EUR voor hun baanbrekende onderzoek.

Den Dulk en Groeneveld onderzochten de invloed van de nationale context op het beleid dat organisaties voeren om hun werknemers te ondersteunen bij het  afstemmen van werk en privé, bijvoorbeeld het recht op ouderschapsverlof, aanpassing arbeidsduur en kinderopvang. Deze baanbrekende studie is daarmee de eerste die systematisch onderzoekt hoe organisaties hun personeelsbeleid vormgeven in reactie op overheidsbeleid en culturele en economische druk.

Dominante culturele opvattingen

Aan de hand van analyses op surveydata van ruim 19.000 organisaties in 19 Europese landen is gekeken hoe organisaties reageren op landelijk beleid, de werkloosheid in een land en dominante culturele opvattingen over betaald werk. Bezuinigingen op overheidsbeleid kunnen dan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de werk-privé balans van werknemers, omdat organisaties een terugtredende overheid niet zullen compenseren.

Grote en publieke organisaties vs kleine en private

De resultaten tonen bovendien dat sommige organisaties gevoeliger zijn voor de nationale context dan andere. In landen met veel overheidsbeleid rond werk en privé, waar betaald werk relatief minder gewaardeerd wordt en in landen met een lage werkloosheid ontwikkelen publieke organisaties en grote organisaties bijvoorbeeld meer regelingen voor hun werknemers dan private en kleine organisaties.

Rosabeth Moss Kanter Award

Tijdens de recente Work and Familiy Researchers Network Conference in New York hebben Den Dulk en Groeneveld de Rosabeth Moss Kanter Award for Excellence in Work-Family Research ontvangen. Deze prestigieuze prijs  werd toegekend voor hun artikel “National context in work-life research: A multi-level cross-national analysis of the adoption of workplace work-life arrangements in Europe” dat zij samen met Ariane Ollier-Malaterre en Monique Valcour schreven en dat in 2013 in het European Management Journal is verschenen. De prijs is een eerbetoon aan Rosabeth Moss Kanter, een van werelds meest invloedrijke managementwetenschappers. De Kanter Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste wetenschappelijke artikel op het terrein van werk en familie. Een commissie van 45 vooraanstaande wetenschappers in het vakgebied hebben in drie beoordelingsrondes vijf finalisten geselecteerd uit meer dan 2500 artikelen die in 2013 in 77 internationale wetenschappelijke tijdschriften zijn verschenen.

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Verbeter de duurzame inzetbaarheid en prestaties van uw personeel

Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie