De politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat grote groepen werknemers in zware beroepen de eindstreep van hun pensioen niet halen, zeggen werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche in het Financieele Dagblad. Maar ze mogen ook wel eens naar hun eigen rol kijken, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker op BNR.

Sinds de pensioenleeftijd oploopt van 65 naar 67 neemt het aantal arbeidsongeschikten toe, zo laten recente cijfers van het UWV en het pensioenfonds voor metaal zien. Ook uit onderzoek van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) blijkt dat de kans op uitval voor betonvlechters en stukadoors tientallen malen hoger is dan gemiddeld.

Werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche pleiten dan ook voor oplossingen voor zware beroepen zoals tijdelijke bevriezing en flexibilisering van de AOW-leeftijd. Arbeidseconoom aan de Tilburg University Ronald Dekker vindt echter dat werkgevers ook ‘wel eens naar zichzelf mogen kijken’. Dekker op BNR: “Werkgevers zijn nooit voor verhoging van de AOW-leeftijd geweest; zeker als het een beetje moeizaam gaat nemen ze het liefst afscheid van de oudere werknemers. En eigenlijk doen ze erg weinig om ze zélf langer aan het werk te houden.”

Ook is hij er niet optimistisch over dat de vier formerende partijen zich over het gecompliceerde dossier gaan buigen. “Ik zou het ook terecht vinden als ze de bal terugkaatsen naar de werkgevers, want zij zijn het ook die voortdurend klagen over gebrek aan personeel.”

BNR: Veel werknemers zware beroepen halen eindstreep niet