Op welke manier zijn organisaties op dit moment bezig met het thema Duurzame inzetbaarheid? Dit was een van de vragen in het onderzoek van de AWVN onder 78 leden. Ruim een kwart van de deelnemers heeft inmiddels duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Vooral gezondheidsbeleid, opleidings- en ontwikkelingsactiviteiten, periodieke gesprekken en aandacht voor motivatie en betrokkenheid scoren daarbij hoog.

Uit de enquête blijkt dat 11 procent zich nog niet bezig houdt met het onderwerp. De overige 62 procent zit in  verschillende fases van een  traject. Zo is 21 procent zich nog aan het oriënteren. 15 procent heeft studieafspraken met vakbonden/OR gemaakt en 27 procent is bezig met een studie of onderzoek hoe ze in hun organisatie met het thema aan de slag kunnen.

 

——————————————————————————————————————

Laat u inspireren door het onderzoeksrapport ‘Duurzame inzetbaarheid in de HR-praktijk’ inclusief 4 uitgebreide praktijkcases en realiseer uw eigen HR-doelstellingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Meer informatie en downloaden…

————————————————————————————————

 

Stimuleren

Veel elementen van duurzame inzetbaarheid worden al toegepast door de deelnemers. Vooral gezondheidsbeleid, opleidings- en ontwikkelingsactiviteiten, periodieke gesprekken en aandacht voor motivatie en betrokkenheid scoren hoog. Ongeveer de helft van de respondenten past deze elementen toe die met name gericht zijn op het stimuleren van medewerkers om hun eigen inzetbaarheid te continueren (of te vergroten). Zo zet 54 procent opleidings- en ontwikkelingsactiviteiten op en richt 51 procent zich op gezondheidsbeleid. 44 procent heeft periodieke gesprekken tussen leidinggevende en medewerker over zijn inzetbaarheid en 43 procent aandacht voor motivatie en betrokkenheid.

 

Anders organiseren

Minder organisaties hebben in het kader van duurzame inzetbaarheid het werk anders georganiseerd (18 procent), de arbeidsvoorwaarden aangepast (26 procent) of roosters en werktijden ingevoerd die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid (28 procent).