61 Britse bedrijven uit allerlei sectoren, met in totaal bijna 3000 werknemers, deden zes maanden lang met de proef mee. Men kon zelf kiezen hoe de vrije tijd over de week te verdelen.
Volgens de initiatiefnemers van de proef besteden veel mensen in het VK tijd op kantoor in een gestreste en niet-productieve toestand. Door overbelasting en een tekort aan vrije uren. Om te onderzoeken of dat anders kan verlengden ze het weekend met een dag.
Goede resultaten
Van tevoren schatte men in dat de resultaten bemoedigend zouden zijn. Ze waren echter nog beter dan gedacht. 39% van de werknemers had minder (hoge) stress. Nachtrust, fysieke en geestelijke gezondheid, kwaliteit van relaties en greep op persoonlijke financiën verbeterden. De werk/privébalans verbeterde aanzienlijk: 60% was beter in staat werk te combineren met de zorg voor kinderen of familie, en 62% kon er naast het werk een rijker sociaal leven op nahouden. Ook het aantal personeelsleden dat ontslag nam viel met meer dan de helft (57%) terug.
Draagvlak
Volgens een van de onderzoekers waren werknemers in eerste instantie sceptisch. Tot de inzagen dat ze het zelf in de hand hadden. Men werd creatief in het verbeteren van de eigen productiviteit. En flexibiliteit. Kanttekening bij deze proef is dat er alleen bedrijven aan mee deden die al openstonden voor een anders ingedeelde werkweek. Maar volgens de onderzoekers volgen er meer en meer werkgevers die gaan experimenteren. Vraag is wel of de behaalde resultaten na afloop van de proef over een tijdje nog steeds blijven gelden.