Veel mensen dragen op een bepaald moment in hun leven zorg voor een naaste. Een belangrijke verantwoordelijkheid, maar vaak gaat het professionele leven door zoals gebruikelijk. Eén op de vier medewerkers combineert hun baan met het zorgen voor een naaste. Het is dan fijn als je een werkgever hebt die de mantelzorgers in de organisatie ondersteunt en waardeert.

”Het is belangrijk om mantelzorgende medewerkers te ondersteunen”, zegt Ingrid van Grootel arbo-coördinator bij Tergooi MC, een ziekenhuisorganisatie in de regio Gooi- en Vechtstreek. “Goede zorg voor het personeel is van vitaal belang, want anders kunnen zij niet de nodige zorg aan – in ons geval – patiënten bieden. Ik ben blij dat Tergooi MC dit thema, dat mij zeer dierbaar is, serieus neemt.”

‘Mantelzorgers zijn vaak terughoudend in het delen van hun ervaringen’

Dat ik mantelzorger was, was een echte eyeopener

Ingrid zorgde voor haar vader met Parkinson die een paar jaar terug overleed. Ze licht toe: “Mijn moeder was de primaire mantelzorger, maar op den duur kon ze het niet meer alleen aan. De zorg zelf vond ik niet zwaar en juist waardevol. Wat echt uitdagend was, was de administratie en coördinatie die erbij kwamen kijken. De vele afwegingen, de verschillende instanties. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer.”

”In eerste instantie had ik zelf niet door dat ik mantelzorger was”, voegt Ingrid toe. “Ik zag mezelf niet in die rol, totdat iemand van de verzekering me vroeg of ik mantelzorg verleende. Op dat moment was ik even sprakeloos… En vroeg ik me af: ben ik dat dan? Want, zoals men mij uitlegde, kon ik dan bepaalde dingen via de verzekering geregeld krijgen. Dat was voor mij echt een  eyeopener.”

Gedurende drie jaar was Ingrid mantelzorger met een vaste zorgdag. “Op woensdagen liep ik vaak door het gebouw met mijn pan eten, herinnert Ingrid zich met een glimlach. ‘Wat staat er vanavond op het menu?’ vroegen collega’s dan. Na mijn werk ging ik naar mijn ouders, waar ik overnachtte en donderdagavond weer vertrok. Op die manier kon ik het goed combineren met mijn werk en privéleven, maar helaas is dat niet voor elke mantelzorger weggelegd. Fello speelt hier uitstekend op in.”

Het risico op uitval is reëel

Toen Ingrid voor haar vader zorgde, was Fello nog niet betrokken bij ‘Fit in Tergooi’, een programma dat Ingrid in 2016 samen met een collega opzette en dat twee jaar geleden door collega Karin van Barneveld (verzuimspecialist) werd overgenomen. In september 2022 begon de samenwerking tussen Tergooi MC en Fello, een initiatief dat mantelzorgers en werkgevers helpt bij het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven.

“Mantelzorgers zijn vaak terughoudend in het delen van hun ervaringen”, zegt Karin. “Daardoor wisten we binnen Tergooi MC niet exact hoeveel mantelzorgers we in dienst hadden. Dit thema was al enige tijd aanwezig, en we waren ons ervan bewust dat zorgprofessionals vaak geneigd zijn om mantelzorgtaken op zich te nemen, omdat het in hun aard ligt, of omdat er vanuit de familie verwachtingen zijn. Bij dergelijke druk neemt het risico op uitval toe. Vanuit dit inzicht was het voor ons van groot belang om mantelzorgers binnen onze organisatie op een toegankelijke manier te steunen.”

De drempel om hulp te vragen is verlaagd

Dit leidde tot de kennismaking met Fello. Karin: “We waren direct heel positief en hebben intern benadrukt wat de voordelen zijn van deze ondersteuning, zowel voor de mantelzorgende medewerker als voor de organisatie. Het helpt uitval te verminderen, mensen langer aan het werk te houden en stimuleert het aangaan van gesprekken, iets wat vaak een obstakel blijkt te zijn. Het sterke punt van Fello is dat medewerkers direct met hen contact kunnen opnemen terwijl hun privacy gewaarborgd blijft. Zo hebben we de toegang tot hulp aanzienlijk vergemakkelijkt.”

‘Deze ondersteuning heeft onmiskenbaar een positieve invloed op het verminderen van verzuim’

Karin merkt dat het enorm gewaardeerd wordt. Ook door leidinggevenden, die het prettig vinden om hun medewerkers op deze optie te kunnen wijzen. “Aan de hand van het aantal inschrijvingen bij Fello zien we dat mantelzorgers binnen onze organisatie graag van deze ondersteuning gebruikmaken. We constateren ook een daling in het ziekteverzuim. Hoewel ik dit niet direct aan Fello’s werk kan toeschrijven, heeft deze ondersteuning ontegenzeggelijk een positieve invloed op het verminderen van verzuim.”

Fello biedt luisterend oor

Ingrid benadrukt hoe belangrijk het is voor mantelzorgers om hun ervaringen te kunnen delen. “Ze hebben iemand nodig die hun situatie begrijpt en hen kan helpen om het evenwicht te bewaren, of soms juist te adviseren om een stap terug te doen. Dat is voor mantelzorgers vaak lastig, vooral voor degenen met een groot hart voor zorg. Als werkgever is het onze taak om voor deze mensen te zorgen. Fello speelt hierin een cruciale rol, door onder meer een luisterend oor te bieden zonder tijdsdruk, en door precies te bieden wat deze mensen nodig hebben. Voor ons is het ook een prettige partner om mee samen te werken, omdat ze ons veel werk uit handen nemen en precies begrijpen wat er nodig is.”

Karin: “Het draait erom dat we goed voor elkaar zorgen, zowel binnen als buiten onze organisatie, zodat iedereen gezond blijft en een duurzaam leven kan leiden. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor mantelzorgers, aangezien steeds meer mensen deze rol zullen vervullen. Als werkgever moeten we hieraan bijdragen. Het is prachtig dat Tergooi MC deze verantwoordelijkheid op zich neemt!”

“Je ziet ook dat landelijk de aandacht voor mantelzorgers toeneemt. Ook vanuit het StAZ (stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen). Zij zijn een pilot gestart waaraan wij mochten deelnemen. Voor het komende half jaar hebben zij het voor ons mogelijk gemaakt om de samenwerking met Fello voort te zetten. Zo’n initiatief is bijzonder waardevol.”