Minister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten te willen onderzoeken hoe de leeftijdsopbouw binnen de Nationale Politie evenwichtiger kan worden. Dit naar aanleiding van het jaarverslag van de Nederlandse Politie. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd is gestegen naar 41,7 jaar.

De ACP benoemde in haar visiepamflet (2008) de vergrijzing, vergroening als een van de grote uitdagingen van de sector. Ouderen met veel kennis en kunde stromen uit en daarvoor in de plaats komen jonge collega’s. De ACP is dan ook blij met het streven van de minister naar meer balans in de leeftijdsopbouw. Een politieorganisatie die haar werk aankan vraagt wat de ACP betreft om beleid gericht op meer instroom, maar ook het fit houden van oudere collega’s.

Duurzame inzetbaarheid

ACP-voorzitter van de Kamp: “De samenleving kijkt als het gaat om hun veiligheid naar de politie. De minister moet als werkgever de randvoorwaarden scheppen zodat collega’s aan die terechte wens van burgers tegemoet kunnen komen. Een goede balans tussen jongere en oudere collega’s die samen een gezonde organisatie vormen, is zo’n randvoorwaarde. Oudere collega’s met veel werkervaring die jonge collega’s het vak kunnen bijbrengen en jongeren die de toekomst vormen van de Nationale Politie. Vergrijzing, vergroening en de balans tussen jong en oud zijn geen nieuwe onderwerpen. In het verleden zijn daarom al afspraken gemaakt over een grotere instroom van jonge agenten. Wat je ziet is dat er politiek draagvlak is totdat het geld kost. Toen er bezuinigd moest worden werd de afgesproken instroom weer verkleind, omdat het probleem als niet urgent werd bestempeld. Als ACP zijn wij blij met de brief van de minister. De oplossing ligt volgens ons in het ontwikkelen van beleid gericht op meer instroom in combinatie met het fit houden van oudere collega’s.”