De 45+ werkzoekende heeft niet goed voor ogen waar en hoe gezocht moet worden naar werk en wie om hulp gevraagd kan worden. Dit blijkt uit onderzoek, onder 1329 respondenten, uitgevoerd in opdracht van Oudstanding. Ook blijkt deze groep weinig steun uit zijn omgeving te ervaren, wat juist van essentieel belang is voor het sneller terugkeren naar de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt leeftijd nog altijd als een zeer belemmerende factor voor het vinden van een baan ervaren.

Hoewel leeftijd een niet te onderschatten belemmerende factor is, toont het onderzoek aan dat er ook meer beïnvloedbare factoren aanwezig zijn die van invloed zijn op de arbeidsmobiliteit. Onderzocht is, welke factoren kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit van de 45-64 jarige werkzoekende. Gerichte steun, zowel vanuit de omgeving als professionele begeleiding, lijkt de kansen op werk aanzienlijk te kunnen bevorderen. Veel werkzoekenden zouden baat hebben bij meer specifieke steun voor deze doelgroep, echter dit staat  haaks op alle re-integratie bezuinigingen bij de overheid. De respondenten zien met name een toegevoegde waarde in het verkrijgen van meer kennis over de huidige arbeidsmarkt, vaardigheden op social media gebied en het ontwikkelen van specifieke competenties.

Motivatie

Het grootste gedeelte van de onderzochte populatie solliciteert maximaal 1-4 x per maand en de motivatie blijkt niet altijd even goed op pijl. Tevens neemt de motivatie tot solliciteren af, naarmate men langer werkzoekend en ouder wordt. Op dit vlak valt dan ook nog winst te behalen, aangezien een intensievere sollicitatiefrequentie en de inzet van meer kanalen meer kans geeft op een baan.

Mentale gezondheid

De meerderheid van de 45-64 jarige werkzoekenden blijkt zijn of haar gezondheid als goed tot zeer goed te ervaren en voelt zich fysiek en mentaal in staat om te werken. Ook blijkt dat naarmate de leeftijd toeneemt men niet vaker ziek is. Wel is opvallend dat de werkzoekende tussen 45-54 jaar zich vaker lichamelijk of emotioneel gehinderd voelt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in vergelijking met de 55-64 jarige. De oudere doelgroep scoort mentaal beter en ervaart meer zingeving.

Vitaliteit onderhouden

Het grootste deel van de onderzochte populatie geeft verder aan dat het onderhouden van de vitaliteit ertoe kan bijdragen eerder een baan te vinden. Werkgevers kijken uit naar vitale medewerkers. Het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid is daarmee ook een belangrijk agendapunt voor de oudere werkzoekende populatie.

Masterclass Leeftijdsbewust personeelsbeleid

De gemiddelde Nederlandse werkvloer wordt tegenwoordig bevolkt door drie of meer generaties. Elke groep heeft zijn eigen wensen en eisen. Tegelijkertijd neemt het aantal 55-plussers toe en wordt het aanbod aan jongeren steeds kleiner. Hoe gaat u hiermee om en hoe haalt u het maximale uit iedere leeftijdsgroep? Meer informatie