De arbeidsmarkt profiteert steeds meer van het herstel van de economie. Op dit moment zijn het vooral jongeren die hiervan de vruchten plukken; een gebruikelijk patroon. Toch zijn er ook steeds meer lichtpuntjes voor oudere werkzoekenden.

Ondanks het feit dat het aantal WW-uitkeringen onder 50-plussers nog 6 procent hoger ligt dan vorig jaar, nam het aantal baanvinders onder deze groep toe. In de eerste vier maanden van 2015 was dat ruim een kwart meer dan dezelfde periode in 2014.

In de nieuwste arbeidsmarktprognoses van UWV zien we op macroniveau nog meer positieve ontwikkelingen. Het aantal WW’ers in de leeftijdscategorie 45-55 jaar daalt dit jaar voor het eerst licht.

Pas in 2016 gaat dit ook voor 55-plussers gelden. Alleen als de werkgelegenheid zich krachtiger en over meerdere jaren herstelt, zullen oudere werkzoekenden dit ook in de dagelijkse praktijk ervaren.

Steeds meer ouderen werken

De vergrijzing zet de komende jaren door. Door de versobering van pensioenregelingen, de afschaffing van de Vut en de verlenging van de pensioengerechtigde leeftijd, werken mensen tegenwoordig langer door. De arbeidsparticipatie onder ouderen heeft een enorme vlucht genomen. In de periode 2003-2014 steeg het aantal werkende 50-plussers van 1,6 miljoen naar 2,5 miljoen.

Veel ontslagen, maar er blijven kansen

De toegenomen arbeidsparticipatie onder ouderen heeft ook een keerzijde. Want hoewel het leeuwendeel van hen een vast contract heeft, werden tijdens de crisis ook veel ouderen ontslagen.

Oudere werknemers worden weliswaar minder vaak werkloos, maar áls zij hun baan verliezen, dan is het lastig om weer aan de slag te komen. Dit geldt zeker naarmate zij langer werkzoekend zijn en vanuit een (lang) vast dienstverband werkloos zijn geworden.  De arbeidsmarkt heeft moeite om ouderen weer een plek te geven.

Blijvend leren versterkt arbeidsmarktwaarde

De crisis van de afgelopen jaren heeft laten zien hoe belangrijk het is dat mensen zich voortdurend blijven scholen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO blijkt dat hierin nog veel te winnen valt. Werkende 55-plussers schatten namelijk de kans dat zij gemakkelijk een andere baan bij dezelfde werkgever vinden op slechts 35 procent, en bij een andere werkgever op amper 23 procent.

Blijvend leren gaat daarmee niet alleen om het op peil houden van de huidige basisvaardigheden en het verhogen van de productiviteitbijdrage, maar ook het versterken van de eigen arbeidsmarktwaarde. Hierbij spelen steeds meer de veranderende competenties een rol.

Het gaat de komende jaren vooral om het (leer)vermogen om, met een oplossingsgerichte instelling, zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het is een illusie om te denken dat werkloosheid zo helemaal kan worden te voorkomen, maar de kans om aan het werk te blijven wordt daarmee wel sterk vergroot.

Succesverhalen

Lees hier het succesverhaal van 50plussers:

Gerrit Oortgiesen, een 50-plusser die op latere leeftijd ontslagen werd maar gelukkig weer een baan heeft kunnen vinden in de zorg. Ook al nemen de banen in de zorg de komende tijd naar verwachting af.

Margreet Dekker-Pepping, die op haar 60ste nog een carrièreswitch maakte: van verkoper in een kledingzaak – waar ze werkloos raakte – naar woonondersteuner in de zorg.

Hans Blok (56), had verschillende banen in de technische sector en zet nu zijn levenservaring en kennis in als docent bij Tetrix (techniek opleidingen), waar hij jongeren begeleidt.