Elk jaar rond deze tijd nemen weer miljoenen mensen zich voor om nu eens echt af te vallen, meer te bewegen, te stoppen met roken. Veel goede voornemens hebben te maken met gezonder leven. Maar hoe voorkom je dat je niet terugvalt in oude patronen? En wat kunt u als werkgever doen om uw medewerkers bij hun voornemens te ondersteunen?

Fit in 20 seconden

“We dachten altijd dat veel bewegen dé manier was om aan je conditie te werken”, vertelt Jeroen Molinger, klinisch inspanningsfysioloog van Arbo Unie-onderdeel BeLife. “Vijf keer per week dertig minuten milde inspanning geldt nog steeds als de norm voor bewegen. Dat moet iedereen die daarvan geniet vooral blijven doen, maar het wetenschappelijke bewijs stapelt zich op dat zogenaamde High Intensity Interval Trainingen meer effect hebben op je gezondheid. Die HIIT houdt in dat je twee keer 20 seconden voluit gaat, bijvoorbeeld op een hometrainer, en dan tussendoor drie minuten uithijgt. Doe je dat twee keer per week, dan bereik je binnen enkele weken al opzienbarende resultaten. Zowel op het gebied van conditie, vethuishouding, insulinespiegel en cholesterol.”

Tussen de bedrijven door

Effectief werken aan je conditie hoeft dus verbazingwekkend weinig tijd te kosten. “Veel goede voornemens stranden omdat ze moeite kosten, en mensen er de tijd niet voor vrijmaken. En niet iedereen vindt het leuk om elke dag een eind te rennen. Maar High Intensity Interval Trainingen kun je overal inpassen, en je blijft net onder de zweetgrens. In onze begeleidingsprogramma’s voor organisaties nemen we ze dan ook steeds vaker op, en we helpen werkgevers er de faciliteiten voor te bieden. Apparatuur plaatsen en medewerkers de gelegenheid geven die te gebruiken, hoeft niet een enorme investering te zijn. Daarmee laat je je medewerkers ervaren hoe het is om met minimale tijdsinvestering maximaal effect te bereiken.”

Cijfers motiveren

Molinger beveelt ook het gebruik van technologie aan om de discipline erin te houden. “Er zijn allerlei ‘wearables’ zoals armbandjes en smart watches voor handen die je bewegingen registreren en bijhouden wat het effect daarvan is op bijvoorbeeld je calorieverbranding, je hartslag en ademhaling. Je ziet meteen het verschil als je de trap neemt in plaats van de lift. Die cijfers versterken de motivatie om meer te bewegen op een dag.” BeLife en Arbo Unie kunnen adviseren bij het inzetten van dit soort hulpmiddelen.

Vitaliteitscoach

Door HIIT mogelijk te maken en technologie in te zetten, creëert u de randvoorwaarden voor uw medewerkers om hun goede voornemens vol te houden. Daarnaast staan de vitaliteitscoaches van BeLife en Arbo Unie klaar om uw medewerkers te begeleiden. Samen met uw medewerkers stellen zij een vitaliteitsplan op maat op, met acties die daar het beste bij passen. En zij coachen hen bij de gewenste gedragsverandering. Zo wordt 2015 een ongekend gezond jaar!