Arbeidsbeperkte werknemer van WVS Schoonmaak, aan het werk bij Fokker Techniek B.V.
Begin 2026 moeten er in het bedrijfsleven en bij de overheid 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat staat in de Banenafspraak tussen het kabinet en de sociale partners, onderdeel van de Participatiewet. Deze afspraak is in het leven geroepen omdat mensen met een arbeidsbeperking vaak moeite hebben om een baan te vinden. Het kabinet wil dat deze groep zo veel mogelijk een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgt. Als werkgevers niet zorgen voor genoeg banen, kan de overheid een quotum opleggen.
Belangrijkste regelingen en tegemoetkomingen
De wil bij werkgevers om deze doelstelling te realiseren is er vaak wel, mede ingegeven door de groeiende maatschappelijke aandacht voor inclusie en het aanhoudende personeelstekort. Maar werkgevers vinden de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingewikkeld. Daarom wil het kabinet de Wet banenafspraak vereenvoudigen. Het wetsvoorstel dat de vereenvoudiging moet regelen, wordt naar verwachting in januari 2025 door de Tweede Kamer behandeld.
Bovendien bestaan er veel verschillende regelingen en tegemoetkomingen voor zowel werknemers met een arbeidsbeperking die nieuw in dienst komen als voor werknemers die herplaatst worden. Werkgevers zijn hiervan lang niet altijd op de hoogte of weten niet hoe ze hiervan optimaal gebruik kunnen maken.
In dit artikel zetten we de belangrijkste regelingen en tegemoetkomingen op een rij, zodat je goed het nieuwe jaar in kan.
Waar zoeken?
Het inschakelen van talenten met een arbeidsbeperking begint met een zoektocht. Want waar vind je werknemers met een arbeidsbeperking die passen bij jouw organisatie? En hoe vinden zij jouw bedrijf? Er zijn diverse websites en organisaties die je kunnen helpen bij het werven van mensen met een arbeidsbeperking, waaronder:
- Werk.nl
- UWV.nl
- Het platform Op naar de 100.000 banen
- De Nationale Talentenbank
- Gespecialiseerde organisaties, detacheerders en scholen voor het bemiddelen van arbeidsbeperkten
- Collega-ondernemers (VNO-NCW deelt in dit artikel een aantal succesverhalen)
Uiteraard zijn er verschillende soorten arbeidsbeperkingen. In het doelgroepregister van UWV staan mensen met een ziekte of met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, die vallen onder de Banenafspraak. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld een WSW-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening)of een Wajong-uitkering. Als je als werkgever iemand aanneemt die in het doelgroepregister staat, brengt dit aanzienlijke voordelen met zich mee.
Van boete naar bonus
Konden werkgevers voorheen een boete krijgen als zij in een jaar niet voldeden aan het percentage van het quotum, inmiddels zijn die boetes ingeruild voor bonussen voor werkgevers die zorgen voor nieuwe banen voor arbeidsbeperkten. Dit verloopt via het loonkostenvoordeel (LKV). De bonus kan oplopen tot 5000 euro per gerealiseerde baan, bovenop het bestaande loonkostenvoordeel. Hiervoor moet een werknemer een jaar lang minimaal 25,5 uur per week werken. Bij minder uren per week ontvangen werkgevers een lagere bonus.
Het loonkostenvoordeel voor herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking wordt vanaf volgend jaar verruimd. Vanaf 1 januari 2025 kan de werkgever ook LKV krijgen als de werknemer zijn eigen werk (deels) hervat of in een andere functie bij dezelfde werkgever herplaatst wordt voordat hij recht heeft op een WIA-uitkering. Zodra de banenafspraak en de quotumregeling is aangepast, wordt het loonkostenvoordeel voor gehandicapte werknemers bovendien uitgebreid van ‘maximaal 3 jaar’ naar ‘zolang de werknemer in dienst is’. Als werkgever hoef je daarvoor straks geen speciale verklaring bij het UWV meer aan te vragen.
Verschillende subsidies
- De registratie in het eerder genoemde doelgroepregister is gekoppeld aan een no-riskpolis. Dat houdt in dat het UWV de loondoorbetaling compenseert als de werknemer in kwestie ziek wordt.
- Werknemers met een arbeidsbeperking kunnen niet altijd het minimumloon verdienen. Bijvoorbeeld als de werknemer minder productief is dan een werknemer zonder een handicap. Met loonkostensubsidie krijgt de werknemer het normale salaris. De overheid compenseert de werkgever voor de kleinere productiviteit. Voorwaarde is dat de betreffende werknemer in de Participatiewet-doelgroep zit. Je vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer woont.
- Daarnaast is er loondispensatie voor werkgevers die een Wajonger in dienst hebben die minder werk aan kunnen door ziekte of een handicap. De loondispensatie kan een half jaar tot 5 jaar duren. Verlenging is mogelijk, maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers.
- Ook kunnen werkgevers subsidie ontvangen om de werkplek aan te passen of persoonlijke ondersteuning bij het werk krijgen. Denk hierbij aan het installeren van een traplift, een aangepast toilet, aangepaste machines of software, maar ook voor ondersteuning van een jobcoach bij persoonlijke ondersteuning op de werkvloer. UWV of de gemeente (voor mensen uit de Participatiewet) geven deze subsidie.
- Daarnaast kunnen werkgevers subsidies ontvangen voor bijscholing of omscholing van arbeidsbeperkten om hen beter inzetbaar te maken op de werkvloer, bijvoorbeeld via regionale scholingsfondsen of landelijke regelingen. Op de website van Leeroverzicht staan de (regionale) subsidiemogelijkheden die ondernemingen kunnen aanvragen voor het opleiden van hun werknemers. Een overzicht van O&O-fondsen per sector vind je hier.
Proefplaatsing
Verder biedt UWV ondersteuning aan arbeidsbeperkten om hen ‘werkfit’ te maken. Werkgevers kunnen meewerken aan werkervaringstrajecten zonder direct kosten te maken. Arbeidsbeperkte werknemers kunnen sowieso altijd eerst op proef werken zonder dat je als werkgever salaris hoeft te betalen, met behoud van hun uitkering. Dit kan gedurende twee maanden, met de mogelijkheid tot verlenging tot zes maanden. Wel moet je de intentie hebben om een arbeidsovereenkomst aan te bieden na de proefplaatsing. De kandidaat wordt begeleid vanuit het UWV of de gemeente.
Met de tool voor het financieel CV van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kun je als werkgever een overzicht maken van alle financiële regelingen als je iemand aan wilt nemen met een arbeidsbeperking. Tot slot: je kunt altijd contact opnemen met het UWV, de gemeente, of een werkgeversservicepunt (WSP) voor advies op maat en hulp bij het aanvragen van alle in dit artikel genoemde regelingen.
Hybride werken écht inclusief maken: tips en tools
Op papier lijkt hybride werken een uitkomst voor mensen met een arbeidsbeperking. In de praktijk wordt deze kans te weinig gegrepen, zo blijkt uit onderzoek van Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Saxion. In deze blog lees je hoe je als HR-professional hybride werken écht inclusief maakt met een integrale aanpak op drie niveaus: de organisatie, het team en de medewerkers. Download de toolkit inclusief hybride werken gratis.De rol van inclusieve technologie: case Werkzaak Rivierenland
Werkzaak Rivierenland helpt acht gemeenten in Gelderland om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. Daarbij zet de organisatie steeds vaker inclusieve technologie in om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.
Voor een project met Itho Daalderop, een leverancier van installatietechnische producten, zet het bijvoorbeeld projectietechnologie in. Met een beamer, die foto’s projecteerde op het werkblad, een weegschaal en lampen vertelt de opstelling medewerkers hoeveel en welke onderdelen voor ophang- en installatiemateriaal zij in een doosje moesten stoppen. Zo kan het bedrijf meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten werken, die straks met hun nieuw verworven vaardigheden ook bij andere organisaties ingezet kunnen worden.
Daarnaast heeft Werkzaak Rivierenland ook een digitaal werkinstructieplatform ontwikkeld (DIWI), waarbij mensen op afstand werkinstructies kunnen uploaden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Augmented Reality. Deelnemers van het project kunnen op hun werkplek met een tablet de werkinstructies (meestal foto’s en filmpjes) in hun eigen tempo bekijken. Bovendien scheelt het platform begeleidingstijd en kan de werkinstructie in elke gewenste taal worden aangeboden of een voice-over genereren.