Nee natuurlijk niet. Er zijn nog genoeg redenen om aandacht te besteden aan duurzaamheid. Voor de een is dat het redden van de wereld (CO2-emissies zijn hoger dan ooit). Voor de ander gaat het om keiharde kostenbesparing. Duurzaamheid kan nog steeds geen kwaad, maar waar begin je of waar ga je verder?
Groene stroom, led verlichting?
Heel goed. Dat is tenminste iets. Makkelijk in te voeren, snel resultaat. Maar even serieus. Je duurzaamheidsambities gaan toch zeker verder dan dubbelzijdig printen?
Isolatie van het pand? Zonnepanelen? Luchtbehandeling? Dat wordt al een stuk lastiger, zeker als je huurder bent en geen eigenaar van het pand. En als je wel de eigenaar bent, zijn het de investeringen die je wat minder snel doen toehappen dan naar die ledlamp.
MOBILITEIT, VERGEET DE MOBILITEIT NIET!
Het verbaast me hoe vaak mobiliteit – het reizen van medewerkers, klanten, bezoekers – over het hoofd wordt gezien. En dat terwijl een groot deel van de CO2-uitstoot van organisaties door het eigen reisgedrag wordt veroorzaakt. Voor een gemiddeld kantoor soms wel 43%!
43% van de CO2-emissies van een gemiddeld kantoor worden veroorzaakt door de eigen mobiliteit
In vijf stappen duurzamer reizen
Als je het reisgedrag van je organisatie wilt verduurzamen zijn dit de vijf stappen die je helpen resultaten te boeken:
- Breng je vervoersbehoefte in kaart. Waar wonen je medewerkers, hoe vaak moeten ze op kantoor zijn, hoe ver reizen ze, wie moet er ook zakelijk op pad, hoe vaak en hoe ver?
- Formuleer je visie op mobiliteit. Waarom is duurzaamheid belangrijk en wat betekent dat voor het reizen? Zo min mogelijk reizen of wil je iedereen op de fiets? Of zet je juist in op openbaar vervoer, elektrisch rijden, of juist een combinatie?
- Stem een flexibel vervoersaanbod af op je visie en vervoersbehoefte. Besteed aandacht aan de auto, openbaar vervoer en de fiets (e-bike). Denk na over de inzet van elektrische auto’s, deelauto’s, deel-e-bikes en mobiliteitspassen.
- Faciliteer alle vormen van vervoer die in je aanbod zitten. Dus zorg niet alleen voor parkeerplaatsen voor auto’s, maar ook voor fietsen. Zorg dat medewerkers die een elektrische auto rijden ook thuis kunnen laden. Denk niet alleen na over een leaseregeling, maar ook over een fietsregeling (ja, dat kan ook met de WKR).
- Beloon het gedrag dat past binnen je visie. Geef fietsers bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding dan reizigers met de auto of beloon zuinige automobilisten.
Als je ook wilt weten wat het uiteindelijk allemaal oplevert, is het handig om vooraf een nulmeting te doen (op zijn minst het aantal kilometers per vervoermiddel per jaar). Niets is leuker dan met cijfers te laten zien wat het resultaat is van je acties.