Als je diversiteit wilt promoten, kies je dan voor de beste kandidaat ondanks een gebrek aan diversiteit of kies je voor de ondergekwalificeerde sollicitant met een diverse achtergrond? En hoe zorg je ervoor dat iedereen zich in een team thuisvoelt?
Deze en andere dilemma’s werden besproken tijdens The Art of Work sessie die co-working aanbieder Spaces en recruitmentplatform Homerun organiseerden. The Art of Work is een event reeks, georganiseerd door Spaces en Homerun, over alle aspecten van werk. Deze keer kwam het thema Diversity and Inclusion aan bod.
Volg een bias training
Volgens Geraldine Moodley, adviseur diversiteit en inclusief leiderschap, is een bias training de eerste stap. Mensen zijn vaak op een bepaalde manier geprogrammeerd. Anderen beoordelen zonder dat je het zelf in de gaten hebt, is de reden waarom het in veel beroepsgroepen nog niet zo opschiet met het diversiteitsbeleid. Mensen zijn nu eenmaal geneigd kopieën van zichzelf op te zoeken. Een bias training kan helpen je bewust te worden van de verschillende achtergronden van mensen en de rol die beeldvorming en onbewuste vooroordelen hierbij spelen. Als je je bewust bent van je eigen vooroordeel, dan kun je betere beslissingen nemen over wie aan te nemen. Zoek je de beste kandidaat? Of zoek je iemand die op jezelf lijkt?
Creëer diversiteit aan werkplekken
Een werkomgeving creëren waar iedereen zich thuis voelt blijkt vaak een nog grotere uitdaging. Een prettige en stimulerende werkomgeving ziet er voor iedereen anders uit. Dat komt simpelweg omdat iedereen nu eenmaal andere eisen stelt aan hoe zijn of haar werkplek eruit moet zien. Werkgevers denken daar vaak weer anders over dan werknemers en jongere werknemers hebben op hun beurt weer een heel ander wensenlijstje dan hun oudere collega’s. Belangrijk is dat er een diversiteit aan werkplekken is waar je kunt vergaderen en de mogelijkheid hebt om elkaar te ontmoeten, maar ook ruimtes die creativiteit bevorderen, waar teams tot nieuwe, innovatieve ideeën geinspireerd worden.
Communiceer de voordelen
Bij diversiteit gaat het niet alleen om sekse en leeftijd, maar ook over etnische achtergrond, arbeidsbeperking en seksuele geaardheid. Volgens Iris Cuppen, schrijfster en onderzoeker bij Bakken en Baeck, is het belangrijk dat werknemers een veilige plek hebben waar ze open kunnen praten over hun problemen en dilemma’s. Diversiteit en inclusiviteit is niet alleen belangrijk voor het welzijn van werknemers. Het biedt bedrijven ook voordelen, zoals een betere aansluiting bij klanten/doelgroepen, positiever imago en een hogere productiviteit. Een gemengd personeelsbestand wordt vaak gekoppeld aan innovatie. De vernieuwende ideeën die daarvoor nodig zijn, vind je sneller als je team uit uiteenlopende mensen bestaat. Nieuwe kennis en een andere manier van werken kan heel verfrissend zijn en zomaar leiden tot innovatieve producten en diensten.
Betrek senior management
Meghana Reddy, VP People bij Framer benadrukt dat het belangrijk is dat leidinggevenden vanaf het begin betrokken zijn bij het diversiteitsbeleid. Zij zijn degenen die in het werving- en selectieproces de keuze maken welke kandidaat ze aannemen. Zij moeten ervoor open staan anders te leren denken.
Alle tips:
- Denk in meerdere dimensies (zoals culturele achtergrond, onderwijs, ervaring, leeftijd, sekse, persoonlijkheid) wanneer je iemand wilt aannemen.
- Bypass the bias – Erken je eigen vooroordeel en ga de confrontatie met jezelf aan.
- Inclusiviteit is belangrijk, en zal mensen het gevoel geven dat ze erbij horen wat zeker essentieel is, maar vergeet niet mensen gelijk te behandelen in de werkomgeving.
- Creëer een werkomgeving waar werknemers ervaringen kunnen delen en waar ze kunnen samenwerken. Experimenteer om de ideale werkomgeving voor je team te creëren.
- Om meer divers en inclusief te zijn: richt je op het management en observeer hun gedrag. Je kunt alleen het verschil maken met top-down support.
- Doe samen de Cross the line-oefening en ervaar wat de overeenkomsten binnen het team zijn. Dat levert vast en zeker verrassingen op!
- Er bestaat geen quick fix; verandering duurt altijd langer dan verwacht.