Een voortdurende stijging van de gemiddelde leeftijd van de werknemers leidde bij AFP in 2012 tot de introductie van een aanpak Duurzame Inzetbaarheid. Extra vrije dagen die oudere werknemers inzetten, zorgden ervoor dat AFP meer werknemers moest aannemen om de nachtdiensten draaiende te houden. Dit was bedrijfseconomisch niet houdbaar. AFP zette het geld van de ontziemaatregel in voor een persoonlijk inzetbaarheidsbudget.
Gezondheid, balans of ontwikkeling
“Medewerkers ontvangen nu jaarlijks ruim 1.200 euro”, vertelt HR Manager Madeleine Harmsen. “Dit budget kunnen ze inzetten voor drie doelen: gezondheid, balans of ontwikkeling.” Sportcursussen vallen onder gezondheid. Uit dit budget kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld zes extra vrije dagen opnemen. Scholing die niet gerelateerd is aan het werk, valt onder het kopje ontwikkeling. AFP besteedt ook de nodige aandacht aan talentontwikkeling. Een ICT-medewerker doet op dit moment een studie Bedrijfskunde terwijl een Shiftleider begonnen is met een studie Veiligheidskunde. Werknemers bepalen zelf hoe ze duurzaam inzetbaar blijven, maar worden hierin gestimuleerd door AFP. Volgens Harmsen zijn er echter nog steeds bedrijven die de ontziemaatregel opnemen in de CAO, terwijl dit niet in het belang van de werknemers, noch de werkgever is. Vakbonden en werkgevers zouden hierin juist een eenduidige boodschap moeten uit te dragen.
Tijdens de Week van de Ondernemer op 25 juni in Enschede gaat AFP’s HR Manager Madeleine Harmsen in gesprek met 200 ondernemers over de duurzame inzetbaarheid.