Stress op de werkvloer is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een direct gevolg van de toenemende werkdruk in Nederland. Ruim een derde van de medewerkers vindt de dagelijkse werkdruk te hoog of veel te hoog. Waarom hebben zo veel mensen hier last van? En wat kan er gedaan worden om de werkstress op grote schaal te doen afnemen?

Deze week is het de Week van de Werkstress. Een initiatief vanuit de Nederlandse overheid dat deel uitmaakt van een meerjarige campagne voor de aanpak van werkstress. Een campagne gericht op zowel werkgevers als werknemers, vanuit het idee dat zij samen de verantwoordelijkheid hebben om werkstress te voorkomen en op te lossen. Bij de werkgevers en HR-professionals ligt de taak om goed op te letten en tijdig het gesprek aan te gaan met uitgebluste werknemers. Om vervolgens samen te zoeken naar een gepaste oplossing.

Gewoon doorgaan

Waar je vroeger met ‘goed’, ‘slecht’ of iets daar tussenin zou antwoorden, is de meest gehoorde repliek van deze dagen ‘druk’. Toch is het gejaagde bestaan iets wat er nou eenmaal bij hoort, sterker nog, iets waar we zelf voor kiezen. Even zuchten is toegestaan, maar je moet er niet over zeuren. En juist daar gaat het vaak mis bij werknemers die een hoge mate van werkstress ervaren. Het probleem negeren, er niet over praten, en vooral gewoon doorgaan. Dat maakt het lastig voor HR-professionals om werkstress bij werknemers te herkennen en tijdig in te grijpen. En als je wilt ingrijpen, wat is dan de juiste aanpak?

Gesteund en gehoord

Veel mensen die werkstress ervaren, hebben moeite de signalen te herkennen. Wat nog moeilijker is om deze vervolgens te erkennen; durven toegeven dat het water je tot de lippen staat. Toch ligt in openheid een eenvoudige, eerste oplossing. Ook al wordt het probleem niet direct opgelost, het welzijn van medewerkers blijkt enorm te verbeteren als zij zich gesteund en gehoord voelen.
Ik heb persoonlijk ondervonden hoe ingrijpend stress kan zijn. En hoe moeilijk het is om blijvend iets aan je levensstijl te veranderen om stress te voorkomen. Te vaak wordt naar mijn mening gekozen voor korte termijn oplossingen. Of komt de werknemer thuis te zitten, om daar maar eens goed uit te rusten. Maar wat gebeurt er dan zodra die persoon weer aan de slag gaat? De kans dat een werknemer die een burn-out heeft gehad, nog een keertje instort is groot. Mede door het schuldgevoel richting de werkgever gaan veel werknemers te snel weer aan de slag.

Duurzame verbetering

Vanuit mijn eigen zoektocht naar een duurzame oplossing tegen werkstress heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Mijn conclusie die misschien niet iedereen wil horen: de oplossing is niet gemakkelijk. Werkstress is veelal het gevolg van bepaalde karaktertrekken, ingesleten gewoonten, een gedachtepatroon, regels die we onszelf opleggen. Wie niet steeds in dezelfde vallen wil blijven lopen, zal moeten werken aan een duurzame verbetering. Het is mijn overtuiging dat je alleen tot een staat van totaal en duurzaam welzijn van lichaam en geest kunt komen als je kijkt naar alles wat daarmee samenhangt: beweging, voeding, ontspanning, de omgeving, maar zeker ook de verhouding tussen je werk en je privéleven.

Kijk naar individu

Kijken naar het individu, daar ligt naar mijn mening de oplossing tegen werkstress. De oorzaken van werkstress zijn per persoon verschillend. De een is een perfectionist en mag van zichzelf geen fouten maken, de ander kan niet met veranderingen omgaan binnen het bedrijf en weer een ander lukt het niet om thuis en privé goed te combineren. Als de oorzaken en personen zo verschillend zijn, werkt het toch niet om voor iedereen met eenzelfde aanpak te werken?

Marco Snoek is directeur van het Total Well Being Center ‘Omega Spa en Wellness’ in Soesterberg