Koninklijke Gazelle profileert zich als het grootste fietsmerk met de meest moderne fietsfabriek van Nederland. Om hun oer-Hollandse product hangt al bij voorbaat een ‘gezonde’ sfeer; hoe kan het ook anders met een product dat beweging en sportiviteit stimuleert. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzame inzetbaarheid van het eigen personeelsbestand?

Nadat mobiliteitsbedrijf Pon vijf jaar geleden Gazelle overnam, is fors geïnvesteerd in de bestaande fietsfabriek in Dieren (bij Arnhem). Bij binnenkomst valt meteen op hoe naadloos het oorspronkelijke pand – industrieel erfgoed – is geïntegreerd in de hypermoderne productiehal. Via grote raampartijen heeft iedereen op kantoor zicht op de continu lopende productielijnen, waar dagelijks 800 tot 1200 fietsen van de band komen rollen. “Door deze transparante indeling houden alle medewerkers voeling met het product en voorkomen we de traditionele scheiding tussen productiemedewerkers en kantoorpersoneel,” aldus HR-manager Adriaan Heuzinkveld. “In het bedrijfsrestaurant komen we elkaar allemaal tegen, dat werkt verbindend.”

Een jaar geleden is de geheel vernieuwde fietsfabriek geopend door koning Willem-Alexander. Naast het monumentale hoofdgebouw verrees een indrukwekkende hal van 7000 m2, waarin alle montagelijnen en een geautomatiseerde lakkerij zijn gehuisvest voor de complete assemblage van Gazelle fietsen en e-bikes. “We hebben  goed nagedacht over de routing en het tempo van de montagebanden die op een langzaam tempo aangedreven zijn,” legt Heuzinkveld uit. “We willen in de eerste plaats dat onze medewerkers prettig kunnen werken en zich niet opgejaagd voelen. Dit komt de tevens kwaliteit van hun werk ten goede, en op dat terrein hebben we als Gazelle een naam hoog te houden. Medewerkers hebben tijd om hun eigen werk te controleren, wat resulteert in kwalitatief hoogwaardige producten.”

Eigen tempo

Wie langs de montagelijn loopt zal inderdaad kunnen beamen dat de medewerkers op hun eigen tempo kunnen werken. De activiteiten zijn geclusterd rondom onderdelen in de fietsproductie: frame en onderdelen lakkerij, wielassemblage, voormontage, eindmontage et cetera. Op strategische plaatsen in de hal zijn zogenoemde ABC-eilanden gepositioneerd. Heuzinkveld: “Hier kunnen de teamleiders korte overlegjes houden met hun medewerkers en ideeën uitwisselen. In het kader van Lean Management kunnen ook allerlei verbeterpunten aan bod komen, die door iedereen kunnen worden ingebracht.”

Hoogtepunt van de montagelijn vormt de laatste pakweg 25 meter waarop de hele fiets wordt geassembleerd. Over de hele lengte van de hal zijn hier hoge ramen geplaatst, waardoor de medewerkers de hele dag naar buiten kunnen kijken en zo visueel contact hebben met de dorpsbewoners van Dieren. Andersom werkt het ook: voorbijgangers kunnen in een oogopslag zien hoe een fiets volledig wordt afgemonteerd.

Levensstijl medewerkers

Blije gezichten in een hypermoderne hal, maar hoe scoort het Gazelle-personeel op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Voor medewerkers lopen er vitaliteitsprogramma’s, er is een fitness- en oefenruimte, fysiotherapie op het werk, de bedrijfsarts maakt regelmatig een rondje over de werkvloer en er worden gezonde cateringalternatieven aangeboden.
Heuzinkveld: “Mensen hebben hier over het algemeen lange dienstverbanden, dus is de gemiddelde leeftijd vrij hoog. Uit een tweejaarlijkse health check – anoniem op teamniveau – kwamen problemen naar voren ten aanzien van de levensstijl van medewerkers in de 50+ groep, zoals te weinig beweging, roken, overgewicht et cetera. Naar ons idee werkt het averechts om hier als werkgever direct op te willen ingrijpen. Wij stimuleren dit liever door medewerkers zelf met ideeën te laten komen, die wij vervolgens faciliteren.” Voor de groep 50-plussers is Gazelle een  vitaliteitsprogramma gestart (It’s my life); met onder meer een stappenteller en diverse workshops zijn medewerkers bewust gemaakt van hun mogelijkheden om in kleine stapjes hun gedrag vitaler te maken.

Spieren voor Spieren

Dit heeft in de praktijk al heel wat mooie initiatieven opgeleverd onder het Gazelle-personeel. Zo gaat een groepje medewerkers iedere maandag lunchwandelen, waarbij de baas lunchpakketten ter beschikking stelt. Een ander groepje heeft gekozen voor een sportiever variant: Power Walking op woensdag. Uiteraard wordt er ook volop gefietst: lunchfietsen en mountainbiken op de Veluwe. “Medewerkers stimuleren elkaar om mee te doen en we zorgen er ook voor dat het thuisfront wordt gemobiliseerd bij de verschillende initiatieven,” aldus Heuzinkveld.

Een opvallend initiatief is de steun van Gazelle voor Spieren voor Spieren. “Een van onze medewerkers wilde in het kader van vitaliteit samen met collega’s een structurele bijdrage leveren aan een goed doel. Heel toepasselijk is gekozen voor de Stichting Spieren voor Spieren, voor kinderen met een spierziekte. De doelstelling was om binnen een maand met zestien medewerkers tezamen vijf miljoen stappen te zetten. Toen dit doel werd bereikt heeft Gazelle en splinternieuwe fiets geschonken aan Spieren voor Spieren. Een mooi voorbeeld van hoe de inspiratie van een gemeenschappelijk goed doel, mensen brengt tot gezond gedrag waar ze zelf plezier van hebben.”