Dit kan door bijvoorbeeld een e-coach app beschikbaar te stellen waarmee de werknemer toegang en inzicht krijgt in zijn mentale en fysieke gesteldheid. Door activiteiten, bewegingen en stressniveaus te monitoren en te koppelen aan de context waarin de werknemer zich bevindt (werk of privé), zijn effecten van werk en ontspanning in kaart te brengen en kan een app gepersonaliseerd advies geven. Daarmee pakt de medewerker zijn eigen verantwoordelijkheid voor zijn eigen vitaliteit en kan hij zijn bevlogenheid terugvinden.
Sociale cohesie
Een onafhankelijke vitaliteitsmanager kan ondersteuning bieden om er voor te zorgen dat medewerkers aan de slag gaan met de verkregen inzichten. Bovendien kan (gefilterde) data uit de app worden gekoppeld aan die van een groep collega’s. Door gemoedstoestanden af te leiden uit e-mails, tweets etc van individuele medewerkers en door persoonlijke metingen te realiseren binnen privé- en werkomstandigheden (slaapmetingen, stressmetingen, ontspanningsmetingen), kan er binnen een app of een monitoringsplatform inzicht worden gegeven in de eigen vitaliteit en de eigen vitaliteit ten opzichte van andere medewerkers. Om zo de sociale cohesie te vergroten en medewerkers elkaar te laten motiveren om vitaal te worden en te blijven.
Quantified Self
De mens integreert in toenemende mate technologie in zijn leven om informatie over zichzelf te verzamelen en daarvan te leren. Quantified Self is een beweging die zich met dit fenomeen bezighoudt. Uitermate geschikt om vitaal aan het werk te blijven.