In de zomerperiode kan de buitentemperatuur flink stijgen. De binnentemperatuur stijgt dan net zo hard mee. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 25 °C de gemiddelde productiviteit met 2 procent per graad afneemt. Als organisatie kun je verschillende stappen ondernemen om het binnenklimaat op kantoor op een doelmatige en duurzame manier te optimaliseren, zodat het geen effect op de arbeidsproductiviteit heeft. 

Ook kunnen werknemers zaken veranderen aan hun werkplek of in hun -routine, zodat zij comfortabel kunnen blijven werken tijdens een periode van hitte.

Waarom neemt de arbeidsproductiviteit af bij hitte?

Zodra de temperatuur stijgt, daalt het energielevel en concentratievermogen van de medewerkers. Het lichaam is onder andere bezig om warmte kwijt te raken. En dit kost het lichaam energie. De warmte heeft voor medewerkers die thuis of binnen op kantoor werken minder risico. Voor medewerkers die achter het stuur zitten van bijvoorbeeld een bus of op een steiger staan in de bouw, is hitte minder prettig. Vooral als dit gepaard gaat met ongemakken, zoals veel zweten en plakkerige handen

Comfortabel thuiswerken

Tegenwoordig werken medewerkers een groot gedeelte van de werkweek thuis. Hierdoor profiteren ze minder van een kantoorairco. Hoe kunnen zij er toch voor zorgen dat ze comfortabel kunnen blijven werken?

  • Als medewerkers zonwering hebben, dan is het aan te raden om deze naar beneden te draaien. Medewerkers kunnen ook met hun lamellen of gordijnen dichtdoen. Vooral als de zon flink op de ruiten schijnt.
  • Om toch nog frisse lucht binnen te krijgen, is het goed om de ramen alleen ‘s nachts of in de ochtend open te zetten. Dan ligt de temperatuur buiten vaak nog lager dan binnen. Werknemers kunnen hun thermostaat in de woonkamer of een weer-app gebruiken om de binnen- en buitentemperatuur met elkaar te vergelijken.
  • Werken er medewerkers op zolder? Dan kunnen zij zich beter verplaatsen naar een andere verdieping. Op de hoogste verdieping is het vaak het warmst.
  • Mocht het werk het toelaten, kunnen medewerkers hun werkdag eerder beginnen, zodat ze langer in een koele omgeving kunnen werken.
  • Raken werknemers een beetje oververhit? Dan kunnen zij ook een teiltje met koud water onder de tafel zetten en hun voeten erin stoppen. Voeten zijn namelijk kleine warmteregelaars. Ook kunnen zij geregeld hun polsen in koud water stoppen om af te koelen.
  • Vooral bij warm weer is het aan te raden om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen. Werknemers hoeven hun vochtinname niet extreem te verhogen. Het advies van 1,5 tot 2 liter vocht per dag kan gewoon aangehouden worden. Tip: drink na een kopje koffie gelijk een glas water. Koffie is namelijk niet de beste dorstlesser.
  • Eet zo gezond en licht mogelijk, want het verteren kost veel energie en dat gaat ten koste van lichaamsverkoeling. Vermijd te vet en te zout eten, maar kies voor fruit, veel groentes en salades.

Verkoeling zoeken op kantoor: zet het systeem niet te koud

Als de buitentemperatuur oploopt, dan is het vaak beter vertoeven op kantoor, doordat daar vaak een koelingssysteem draait. Het is wel belangrijk om deze niet te koud af te stellen. Soms zitten medewerkers in hun zomerjurkje of t-shirt met shawls om of hebben handschoenen aan om een verstijfde nek en verkrampte handen te voorkomen. Als er binnen jouw organisatie geen strikte kledingeisen zijn of als jouw medewerkers geen fysieke arbeid verrichten, dan is het goed als de binnentemperatuur niet meer dan 6 graden kouder is dan de temperatuur buiten. Zo kan het binnen dan prima 26 °C zijn. Medewerkers zijn daar dan op gekleed.

Een hoger risico voor medewerkers in productiefuncties

Voor medewerkers die fysieke arbeid verrichten, kan hitte gevaarlijker zijn dan voor medewerkers die op kantoor zitten. Naast de lichamelijke inspanning, dragen zij ook vaak persoonlijke beschermingsmiddelen. In extreme hittesituaties kan dit leiden tot een hitteberoerte. Wat kun je als organisatie doen om jouw werknemers hierin te beschermen?

  • Geef medewerkers geregeld een pauze in een koelere omgeving. Zo kunnen zij hun warmte kwijtraken.
  • Faciliteer drinkwater vlak bij de werkplek. Houd wel de hygiënerichtlijnen in acht als jouw medewerkers met gevaarlijke stoffen werken.
  • Indien mogelijk, plan het meest zware werk in de ochtend. Dan is het vaak koeler dan in de loop van de dag.
  • Bij extreme omstandigheden kunnen medewerkers koelvesten, -caps of andere -kleding dragen. Het is goed om jouw medewerkers verschillende varianten te laten testen, zodat zij kunnen aangeven wat voor hen het prettigst werkt.
  • Werken jouw medewerkers in de volle zon? Zorg ervoor dat ze zich goed kunnen beschermen tegen UV- en hittestraling van de zon. Regelmatig insmeren met factor 50, het hoofd en de nek bedekken, en luchtige kleding met lange mouwen en pijpen dragen is het advies.

Duurzaamheid waarborgen in tijden van hitte

Een koelingssysteem, zoals een airco, verbruikt veel energie en is niet altijd duurzaam. Ga hier bewust mee om, zet het systeem alleen aan als het echt nodig is, roep medewerkers op om een dag extra naar kantoor te komen (zo hoeven zij hun thuiswerkplek niet te koelen) en zorg ervoor dat je het systeem goed onderhoudt. Naast een koelingssysteem is het ook goed om een extra check op de isolatie van het gebouw te doen. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer juist buiten blijft

Doelmatig jouw binnenklimaat optimaliseren?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie jouw organisatie kan ondersteunen bij het optimaliseren van je binnenklimaat. Niet alleen in de zomer, maar ook de rest van het jaar? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl.