Om het onderwerp bij zoveel mogelijk organisaties op de agenda te zetten, hebben we de laatste week van september uitgeroepen tot Week van het Werkgeluk. En dat hebben we geweten. Toen we dit idee officieel wereldkundig maakten was het in no time een succes. Ons doel is om met de Week van het Werkgeluk en de Unconference het bewustzijn te creëren dat het welzijn van mensen in organisaties centraal moet staan en dat daarbij een gelukkige organisatiecultuur hét onderscheidende element is. Doe jij ook mee?

In november 2017 bedachten we dat er naast de Week van de Werkstress en The International Day of Happiness ook genoeg reden was voor een Week van het Werkgeluk. We zijn in Nederland namelijk behoorlijk gelukkig, maar ons werkgeluk blijft achter. Terwijl we toch een heel groot deel van ons leven doorbrengen op het werk. En dat heeft veel invloed op de rest van ons leven. Aandacht voor geluk op het werk moet wat ons betreft normaal worden. Om het onderwerp bij zoveel mogelijk organisaties op de agenda te zetten, hebben we de laatste week van september uitgeroepen tot Week van het Werkgeluk.

Nationaal en internationaal

En dat hebben we geweten. Toen we dit idee officieel wereldkundig maakten, eind maart, was het in no time een succes. Moesten we de eerste maand nog mensen bellen om het idee uit te leggen en te vragen of ze wilden aanhaken, na twee maanden werden we via linkedin, mail en telefoon alleen nog maar benaderd door mensen en organisaties die wilden meedoen. Niet alleen in Nederland maar ook in Argentinië, Chili, België, Pakistan, Frankrijk, India, Israël en veertien andere landen.

Veel te doen

Inmiddels staan we aan de vooravond van de eerste editie van de Week van het Werkgeluk, die niet voor niets in september plaatsvindt. (Dat is het moment om na de zomer, wanneer je weer aan het werk gaat, na te denken over wat je echt gelukkig maakt en welke rol werk daarin speelt). We zijn bijna verbaasd, maar ook heel trots op wat er allemaal staat. Meer dan 35 evenementen in heel Nederland, waar iedereen zich voor kan inschrijven. Bijna net zoveel in company evenementen (zonder precies te weten wie wat allemaal organiseert). Een stuk of vijf gelukkige bedrijven die hun deuren open zetten, zodat mensen een kijkje in de keuken kunnen nemen. Een kick off, unconference, challenges, coachingssessies, een internationaal onderzoek en het AD dat iedere dag van de Week van het Werkgeluk een artikel krijgt. Het is bijna niet te geloven.

Succesfactoren

Af en toe kijken we elkaar aan en vragen we ons af waarom dit idee zo’n succes is. Vooralsnog is onze conclusie dat dat te maken heeft met het feit dat:

  1. het onderwerp leeft. In een tijd waarin we dingen als betekenisgeving, plezier en verbinding een beetje lijken te zijn vergeten, komt er hernieuwde aandacht voor. Werkgeluk omvat al deze dingen en dat maakt het relevant;
  2. we dingen zijn gaan DOEN en mensen zo de mogelijkheid krijgen om ook zelf aan de slag te gaan;  
  3. iedereen kan meedoen. De Week van het Werkgeluk is misschien wel ons initiatief, maar niet ons event. Iedereen kan op zijn eigen manier aanhaken en er zelf invulling aan geven.

Unconference

De week van het Werkgeluk is van iedereen en daarom gaan we op 24 september om 15.00 uur bij House of Watt met zoveel mogelijk mensen in gesprek over hoe we in Nederland werkgeluk normaal kunnen maken. Tijdens deze Unconference (niet-conferentie) stellen alle aanwezigen zich de vraag hoe we er samen voor kunnen zorgen dat het onderwerp in alle organisaties op de agenda komt en blijft? En welke thema’s daarbij een rol spelen? Gaat het om autonomie, arbeidsvoorwaarden, job crafting, ongelijkheid, vertrouwen, employee experience, organisatiecultuur enzovoort? Iedereen mag het zeggen en iedereen mag mee doen. Ons doel is om met de Week van het Werkgeluk en de Unconference het bewustzijn te creëren dat het welzijn van mensen in organisaties centraal moet staan en dat daarbij een gelukkige organisatiecultuur hét onderscheidende element is. Doe jij ook mee?

Meer informatie op www.weekvanhetwerkgeluk.nl