Ruim twee derde van de CSRD-plichtige bedrijven (70 procent) is goed voorbereid op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dat is een van de conclusies uit de Nationale CSRD Enquête 2024 van MVO Nederland, MT/Sprout en Change Inc. Hoewel mkb'ers nog niet CSRD-plichtig zijn, oriënteren ze zich er wel al op. Of zijn ze zelfs al bezig met de implementatie.

Beeld: Shutterstock

Het bedrijfsleven lijkt zo vooruit te lopen op de overheid, die onlangs door de Europese Commissie in gebreke is gesteld: het ontbreekt de Tweede Kamer nog steeds aan een wetsvoorstel om de CSRD te implementeren. 

“Het bedrijfsleven wacht niet op de overheid en gaat gewoon aan de slag. Dat laat zien dat het niet aan hen ligt om duurzaam ondernemen de standaard te maken”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk. De resultaten zijn gepresenteerd op CSRD-DAY2 van MVO Nederland, dé dag voor kennis, inspiratie en netwerken over de CSRD.

Administratieve last

De helft van de deelnemers (50 procent) is uitgesproken positief over wat de CSRD kn betekenen voor hun organisatie op de lange termijn. Toch ervaart 73 procent de wet ook als een administratieve last. “Het doel van de CSRD is belangrijk en nodig, maar zeker zo’n eerste jaar is het een uitdaging om alle gevraagde data bij elkaar te verzamelen en daarover goed te rapporteren. Voor de meeste organisaties moet het merendeel van de data uit de keten komen. Dat dit administratief druk geeft, snap ik wel”, zegt Berend-Jan Veldkamp, algemeen directeur van MT MediaGroep BV, uitgever van MT/Sprout en Change Inc. “Tegelijkertijd merken wij veel onzekerheid bij organisaties. De informatiebehoefte rondom CSRD is groot.”

Meer oog voor mkb

Opvallend is dat 40 procent van de mkb’ers al bezig is met de CSRD. Ondanks dat deze bedrijven nog niet CSRD-plichtig zijn, oriënteren ze zich er wel al op. Of zijn ze zelfs al bezig met de implementatie. Tegelijkertijd geeft 40 procent aan slecht tot niet voorbereid te zijn.

“Als toeleverancier van grote bedrijven moeten mkb’ers net zo goed data aanleveren, maar hulp of ondersteuning van de overheid is er dus nog niet”, aldus Van Wersch. “Wij bieden die ondersteuning al wel. Bijvoorbeeld via de CSRD-DAY2, die niet voor niets door meer dan 400 mensen van 380+ bedrijven is bezocht.”

Lees ook: ESG-regels leggen steeds meer beslag op de HR-agenda – ‘We waren al bezig met verduurzaming, dit jaagt het verder aan’