Met het nieuwe jaar in aantocht is het tijd om vooruit te kijken. Welke ontwikkelingen tekenen zich af op de arbeidsmarkt? Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt zijn inzichten en aanbevelingen.

 

Trend 1: Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan – focus op wat mensen wél kunnen

De krapte op de arbeidsmarkt neemt voorlopig niet af. Organisaties hebben grote moeite om gekwalificeerde medewerkers te vinden en te behouden. Willem: “Daarmee zijn verzuimpreventie en een effectieve aanpak van verzuim urgenter dan ooit, want als iemand uitvalt, er is geen of nauwelijks vervanging beschikbaar. Dan loopt de werkdruk voor de medewerkers die wél aan het werk zijn, alleen maar verder op.

Met als risico dat zij ook omvallen of hun werkgeluk elders gaan zoeken. Voor werkgevers is het daarom verstandig om bij verzuim of dreigend verzuim nog veel nadrukkelijker en sneller te kijken naar wat mensen wél kunnen en dat te faciliteren. En tegelijkertijd ook de achterdeur zo veel mogelijk dicht te houden, zodat medewerkers die je met veel moeite voor je organisatie wint, niet alweer binnen een paar maanden of een jaar afhaken.”

Trend 2: Werkgevers bundelen krachten in ‘werkboulevards’ – kijk breder naar mobiliteit

Willem: “Een boeiende ontwikkeling tegen deze achtergrond is dat organisaties die in dezelfde vijver vissen, de krachten bundelen om talenten naar zich toe te trekken. Vergelijk het met de woonboulevards waar allemaal concurrenten zich concentreren, waardoor ze meer toeloop genereren waar ze allemaal van profiteren.

Een mooie manier om in te spelen op de behoefte van de huidige generatie aan ontwikkelmogelijkheden

Zo zie je nu in bepaalde sectoren – denk aan de zorg, het onderwijs en de techniek – dat concullega’s samen gaan optrekken in werving en selectie. Dat ze bijvoorbeeld gezamenlijk traineeships of opleidingstrajecten opzetten waarbij jongeren rouleren in verschillende organisaties en zo brede ervaring opdoen. Een mooie manier om in te spelen op de behoefte van de huidige generatie aan ontwikkelmogelijkheden. Het loont om minder te denken vanuit het eigen bedrijf en breder naar arbeidsmobiliteit te kijken. Hier is voor veel organisaties nog winst te halen.”

Trend 3: De impact van AI wordt steeds groter – verdiep je hierin

“De digitale, mobiele en AI-revolutie zetten door. Dit is naast de krapte op de arbeidsmarkt het belangrijkste thema in de boardrooms in Nederland. Wil je aantrekkelijk blijven voor je klanten, maar ook als werkgever, dan is het cruciaal om mee te bewegen en te investeren in technologische ontwikkelingen. Je hoeft niet altijd voorop te lopen, maar achterblijven is geen optie. Voor HR ligt hier ook een opgave: verdiep je in de ontwikkelingen en vooral ook in de impact hiervan op processen en medewerkers.

Allemaal vragen waar je bij stil moet staan, zodat je ook je rol kunt pakken als businesspartner voor het bestuur

Aan de ene kant neemt technologie taken van mensen over, die daardoor meer ruimte krijgen voor andere taken. Tegelijkertijd stapelen de uitdagingen zich op: hoe ga je (goed) om met die technologie? Hoe zorg je voor de nodige vaardigheden? Wat betekenen nieuwe technologieën voor de interactie met en tussen medewerkers? Voor het werkplezier? Allemaal vragen waar je bij stil moet staan, zodat je ook je rol kunt pakken als businesspartner voor het bestuur. Juist omdat je als HR het meeste verstand hebt van wat altijd je belangrijkste asset blijft: de mensen.”

Trend 4: Betekenisvol werk gezocht – speel in op veranderende behoefte

Mensen zijn meer en meer bezig met vragen over zingeving, ook in hun werk. Willem: “Waar voorheen inkomen en status de voornaamste triggers waren om ergens te willen werken, gaat het nu veel meer om: wat is mijn doel in het leven, wat zijn mijn waarden? Wat kan ik betekenen? En in het verlengde daarvan: waar wil ik voor werken?

Maak er daarom werk van om de visie en missie van je organisatie te relateren aan maatschappelijke bewegingen

Mensen willen werk dat waarde toevoegt, bijdragen aan een betere wereld. Voor organisaties is het belangrijker dan ooit om hieraan tegemoet te komen om aantrekkelijk te blijven voor (potentiële) medewerkers. Zeker met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, en een nieuwe generatie werkenden die vaak eerder vertrekken als het werk niet bevalt dan dat ze het gesprek aangaan. Maak er daarom werk van om de visie en missie van je organisatie te relateren aan maatschappelijke bewegingen en je maatschappelijke bijdrage ook actief uit te dragen.”

Trend 5: Psychische vermoeidheid neemt verder toe – kijk niet alleen naar werkfactoren

Verzuim door psychische klachten neemt al jaren toe. Dit hangt deels samen met de voortschrijdende technologie die niet iedereen even goed kan bijbenen. Ook hybride werken speelt een rol. “Dit geeft meer autonomie, maar met collega’s om je heen kun je makkelijker stoom afblazen. Dat helpt om stress te kanaliseren. Door de krapte op de arbeidsmarkt blijft bovendien de werkdruk stijgen, en ondertussen is er maatschappelijk van alles aan de hand waar mensen zich zorgen over maken: de woningmarkt, de klimaatcrisis, oplopende internationale spanningen.

Maak er werk van om die wisselwerking bespreekbaar te maken, want daar zit zeker voor jongeren een groot energielek

Als mensen al in de stress zitten, hebben ze vaak de neiging om nog zorgelijker naar de wereld te kijken: een kenmerk van stress is dat relativeren moeilijker wordt. Dan dreig je in een negatieve spiraal te komen. Kijk bij stress dan ook verder dan alleen naar werkfactoren. Want als het thuis niet lekker loopt, heeft dat ook impact op de werksituatie en andersom. Maak er werk van om die wisselwerking naar boven te trekken en bespreekbaar te maken, want daar zit zeker voor jongeren een groot energielek.”

Meer weten over hoe je kunt meebewegen?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie en medewerkers kan helpen in te spelen op de HR-trends en de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te versterken? Neem dan contact op met informatie@arbounie.nl.