Om werkende Nederlanders aan te moedigen om te fietsen naar het werk is 25 mei de landelijke Fiets naar je Werk Dag. Een mooi moment om jouw werknemers te stimuleren om in beweging te komen.
Goed voor de gezondheid, de organisatie en het milieu
Beweging is goed voor de mens. Het verkleint de kans op overgewicht, chronische ziektes en stress. Daarnaast bevordert het de creativiteit en draagt het bij aan een beter slaappatroon. Werknemers die goed in hun vel zitten, hebben een hogere arbeidsproductiviteit.
Fietsen naar werk zorgt ook voor verbinding. Collega’s die bij elkaar in de buurt wonen, kunnen samen naar het werk fietsen. Zo leren zij elkaar op een andere manier kennen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de werknemers. In sommige gevallen kan fietsen naar het werk ook tijd besparen. Deze werknemers staan minder in de file waardoor hun reistijd afneemt. Zij kunnen hierdoor een betere werk-privé verdeling ervaren.
Naast de individuele en organisatorische aspecten is fietsen naar het werk ook goed voor de maatschappij. Het is een duurzame manier van reizen, omdat er geen CO2 uitgestoten wordt. Je vermindert hiermee de ecologische voetdruk van jezelf en van jouw organisatie.
Fietsen naar het werk op thuiswerkdagen
Steeds meer organisaties werken hybride, waardoor elke dag naar het werk fietsen niet meer gebruikelijk is. Om jouw werknemers ook op thuiswerkdagen te stimuleren om meer te bewegen, kun je jouw werknemers aanmoedigen om voor of na hun werk een stukje te gaan fietsen. Zo houd je jouw medewerkers ook op thuiswerkdagen mentaal en fysiek gezond.
Medewerkers motiveren om op de fiets te stappen
Niet elke werknemer staat te trappelen om te fietsen naar het werk. Hoe kun je hen dan toch motiveren? Het is belangrijk om eerst in gesprek te gaan met jouw werknemers om te achterhalen waarom ze liever met de auto naar het werk gaan dan met de fiets. Is de reisafstand te groot of vinden ze de auto comfortabeler? En wat maakt dat ze de auto dan comfortabeler vinden? Deze inzichten geven jou sturing in hoe je jouw werknemers het beste over dit onderwerp kunt benaderen.
Hieronder alvast vijf tips:
- Informeren over fietsroutes: het kan voorkomen dat werknemers niet weten hoe ze het beste naar hun werklocatie kunnen fietsen. Dit kan een barrière vormen. Help en informeer deze werknemers over de meest geschikte fietsroutes. Reizen werknemers met het openbaar vervoer? Informeer hen dan over de routes richting een trein-, metro- of busstation.
- Voordelen communiceren: niet voor iedereen zijn de voordelen van bewegen, en dus ook het fietsen naar het werk, bekend. Goed om dit richting jouw werknemers te communiceren. Laat jouw medewerkers bijvoorbeeld naar de podcast ‘Waarom bewegen zo goed is voor je’ luisteren en maak ze bekend met de voordelen omtrent beweging.
- Challenges: het aangaan van challenges werkt motiverend. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd tussen afdelingen op basis van het aantal gefietste kilometers. Beloon de winnaars met een mooie prijs om ze nog extra te motiveren.
- Genoeg fietsvoorzieningen: als medewerkers op de fiets naar kantoor komen, dan is het prettig als er genoeg fietsvoorzieningen zijn. Denk aan genoeg parkeerplaatsen voor fietsen of het beschikbaar stellen van een fietspomp.
- Fietsplan: maak van fietsen een prioriteit binnen jouw organisatie door het fietsplan aan te bieden. Zo kunnen medewerkers op een voordelige manier een fiets aanschaffen.
Meer weten?
Fietsen naar het werk heeft positieve effecten op het functioneren van medewerkers. Het verkleint de kans op mentale en fysieke klachten, maar stimuleert de productiviteit van medewerkers. Wil je meer weten over hoe Arbo Unie voor een gezonde leefstijl in jouw organisatie zorgt? Neem dan contact met ons op via informatie@arbounie.nl of plan een terugbelverzoek in.