Dat de arbeidsmarkt verandert wordt steeds duidelijker. De kans is heel groot dat een flink deel van de beroepsbevolking over tien jaar niet meer dezelfde werkzaamheden uitvoert. Werkgevers en werknemers moeten zich blijven ontwikkelen. Tijdige bij- en omscholing is noodzakelijk om werk te behouden tot aan de pensioenleeftijd.

Uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat de afgelopen vijf jaar het aantal cao’s waarin afspraken gemaakt zijn over scholingsbudgetten, is verdubbeld. In 2013 was er 750 miljoen beschikbaar voor het vergroten van duurzame inzetbaarheid. In 2018 was dat al 1,6 miljard. Dat had nog hoger kunnen zijn, als werknemers alle beschikbare budgetten hadden gebruikt.

Meer werknemers met eigen inzetbaarheidsbudget

Ook verdubbelde het aantal werknemers dat een persoonlijk inzetbaarheidsbudget ontvangt. Zo’n budget kan worden ingezet om een opleiding te volgen die aansluit bij de functie, of bijvoorbeeld voor loopbaanadvies. 73% van de werkgevers die een dergelijk budget aanbieden, wil hiermee de werknemer de mogelijkheid bieden, zich persoonlijk te ontwikkelen en zelf de regie over zijn loopbaan te nemen. Echter, slechts een deel van die budgetten wordt benut. Dus lijken werknemers zich nog niet voldoende met hun duurzame inzetbaarheid bezig te houden.

Wilt u ook weten hoe u uw werknemers bewust maakt van hun toekomstige inzetbaarheid? Neem dan contact op met Robidus.