Aan weinig onderwerpen is de afgelopen periode zo veel aandacht gegeven als aan COVID-19 en (werk)stress. Sinds thuiswerken de nieuwe norm is geworden, zijn de overuren die medewerkers wekelijks maken verdubbeld van 3,3 uur naar 7,1 uur per week (bron: TNO), waarbij 18% van het aantal thuiswerkers met burn-outklachten te maken heeft. Organisaties en medewerkers moeten daarom op zoek naar een nieuwe werk-privébalans. Wat werkt wel, wat niet? In het artikel geef ik aandacht aan hoe je vitaliteit als life hack kunt gebruiken tegen werkstress. Inclusief 5 tips om werkgeluk bespreekbaar te maken.
Sociale Zekerheid is een behoorlijke kostenpost voor ondernemingen. Het behelst zo’n 20% bovenop de totale loonsom en in veel gevallen zelfs meer. Niks aan te doen denkt u? Dat is niet waar: deze kosten zijn voor een groot deel beïnvloedbaar.
Elke werkgever draagt een zorgplicht voor zijn medewerkers. In het geval van langdurige ziekte van een medewerker, kan deze zorgplicht een flinke last zijn. Naast een behoorlijke tijdsinvestering kunnen ook de financiële gevolgen flink oplopen. Het bieden van sociale zekerheid aan je medewerkers is hierbij van groot belang, een scherpe controle op de financiële lasten als gevolg van arbeidsongeschiktheid van je medewerkers is voor jou als werkgever een absolute noodzaak.
Als werknemer het oneens is met het advies van de arbo- of bedrijfsarts kan hij een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Maar wat gaat nu voor als dat de UWV-verzekeringsarts een ander oordeel geeft dan de arbo-arts?
De rol van de arbo- en bedrijfsarts is regelmatig groot en bepalend, zo werd in een aantal recente uitspraken maar weer eens bevestigd.
“Nou, dit moet je me toch even uitleggen. Jullie leiden mensen op tot werkgelukdeskundige en dan ben je tegen het aannemen van CHO?” Een deelnemer van een van onze trainingen keek ons verontwaardigd aan. “Klopt,” zeiden wij, bijna in koor. We zijn er rotsvast van overtuigd dat wanneer organisaties aandacht hebben voor werkgeluk en zich focussen op een positieve werkcultuur mensen én organisaties kunnen floreren. We denken alleen niet dat een CHO daarvoor moet zorgen.
Als we tijdens online workhops of opleidingen met mensen in gesprek gaan over werkgeluk, komen er altijd allerlei prachtige voorbeelden naar boven. ‘Die keer dat ik zoveel lol had met die collega,’ ‘Toen we dat mega-contract binnenhaalden,’ ‘De superleuke ontvangst op mijn eerste dag,’ of ‘Toen ik me tijdens dat gesprek met mijn manager realiseerde dat er echt naar me geluisterd werd’. Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders.
AnalitiQs deed onderzoek naar de staat en invloed van inclusiviteit op de Nederlandse werkvloer. Hieruit concluderen we dat werknemers die zich geïncludeerd voelen:
Werknemer zelf? De huisarts? Of misschien werkgever? Uitgangspunt is natuurlijk dat werknemer zelf degene is die zich ziek meldt. Aan de wijze waarop kan werkgever redelijke voorschriften verbinden.
Het komt regelmatig voor dat werknemers langdurig arbeidsongeschikt zijn. Jaarlijks raken krijgen bijna 50.000 werknemers een WIA-uitkering van het UWV toegekend (bron: UWV). Zijn werkgever en werknemer na twee jaar ziekte helemaal klaar met elkaar? Meestal wel, maar niet in alle gevallen. In dit artikel bespreek ik diverse aspecten waar werkgever én werknemer rekening mee moeten houden.