Als een medewerker binnen vier weken na de beëindiging van het dienstverband ziek wordt, draait de (voormalig) werkgever alsnog op voor de uitkeringslasten middels premiedifferentiatie. Hoe kun je dit voorkomen?
Wat maakt dat verzuim in de organisatie boven de Verbaannorm ligt? Welke verschillen in verzuim zijn er door de organisatie heen te ontdekken? Is het belangrijk om daarin onderscheid te maken tussen lang en kort verzuim?
Diversiteit is niet veel waard als we niet praten over de inclusie ervan - en inclusie begint met het leren kennen van elkaar en elkaars verschillen en sterke punten. Enkele voorbeelden hoe wij dit in onze organisatie proberen te bereiken.
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers realiseert zich dat ze in hun werk veel productiever kunnen zijn dan nu het geval is, blijkt uit onderzoek van Ictivity. Productiviteit, ofwel de hoeveelheid tijd die je zonder afleiding kunt besteden aan primaire werkzaamheden, wordt beïnvloed door vele factoren. Denk aan de inrichting van de werkplek, kennis van zaken en de bereikbaarheid van collega’s. Maar belangrijker is misschien nog wel iemands werkgeluk. Met hoeveel plezier je aan het werk bent, bepaalt in grote mate hoe hard je werkt. Toch? Of is het eerder andersom: resulteert productief zijn in werkgeluk?
Het is van belang uiterlijk na 52 weken met spoor 2 dus re-integratie bij een andere werkgever aan de slag te gaan, ook al loopt er nog een spoor 1-traject. Dit is alleen anders op het moment dat er rondom het eerste jaar concreet uitzicht op succes in spoor 1 is.
De nieuwe regering gaat thuiswerken stimuleren om het milieu te sparen, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Nu een deel van Nederland onder druk van de pandemie al massaal thuis werkt, heeft dit kans van slagen. Voorwaarde is echter wel dat het voornemen verder wordt uitgewerkt, zodat er ook een oplossing komt voor de eenzaamheid en de gebrekkige interactie die door het thuiswerken wordt veroorzaakt. Anders kan deze maatregel negatief doorwerken in het welzijn van de mensen.
Artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de werknemer gedurende 104 weken recht heeft op 70% loon tijdens ziekte. In veel individuele arbeidsovereenkomsten en/of cao's is bepaald dat voornoemd percentage gedurende een bepaalde periode wordt aangevuld (tot een percentage tussen 70-100%).
De wet bepaalt dat werknemer gedurende 104 weken recht heeft op loon tijdens ziekte. Als ziekteperioden elkaar opvolgen met een onderbreking van minder dan 4 weken worden die perioden bij elkaar samengeteld. Maar dat betekent ook dat, wanneer een werknemer 4 weken of meer volledig hersteld is, bij een nieuwe ziekmelding de teller weer op nul komt te staan. Vraag is of werkgever dit mogelijke 'probleem' kan omzeilen door werknemer voor 1 of meer procenten ziek te melden of te laten. Dit is een aantal keren geprobeerd, maar zonder succes.
Veel organisaties zijn het erover eens dat het nodig is om racisme bespreekbaar te maken om een meer inclusieve werkomgeving tot stand te brengen. Maar weinig mensen weten hoe ze moeten beginnen, en sommigen zijn bang om te beginnen uit angst een fout te maken. Daarom in deze blog een leidraad om mensen voor te bereiden op gesprekken over racisme en afkomst.
Wanneer je geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) bent, ontvang je begin december de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. In deze beschikking is de Whk-premie voor volgend jaar opgenomen. Omdat er helaas dikwijls fouten sluipen in de vaststelling van de nieuwe Whk-premie, is het van belang om goed te controleren of dit voor jouw organisatie klopt.