Vorige maand oordeelde de kantonrechter Rotterdam dat geen sprake was van het opzettelijk veroorzaken van arbeidsongeschiktheid bij het ondergaan van een borstverkleining door een werknemer in het buitenland. De rechter oordeelde dat het opzetbegrip eng moet worden uitgelegd. Het betreft hier een streng en zwaar criterium.
De jaarlijkse zomervakantie wordt vaak ver vooruit gepland en geboekt, net als de rest van de vakantiedagen door het jaar heen. Daardoor is er vaak weinig ruimte om spontaan een paar dagen vrij te nemen op het moment dat het nodig is. Bij paraDIGMA groep hebben we daar de oplossing voor: neem vrij zo lang en wanneer nodig is, zonder dat de vakantiedagen worden geregistreerd. Waar dit voor medewerkers ideaal klinkt, roept het bij werkgevers wellicht wat vragen op.
Een werknemer heeft recht op doorbetaling van het loon tijdens zijn of haar vakantie. Dit geldt ook voor zieke/arbeidsongeschikte werknemers. Maar wat is de waarde van zo’n vakantiedag voor een zieke werknemer? Eind 2021 gaf het Europese Hof van Justitie in een uitspraak antwoord op deze vraag. In deze bijdrage lichten we aan de hand van deze uitspraak toe wat de waarde van een vakantiedag tijdens ziekte is.
In het kader van re-integratie in het tweede spoor heeft een arbeidsongeschikte werkneemster een fulltime baan geaccepteerd bij een andere werkgever. Haar eerste werkgever was door aanvaarding van de andere baan in de veronderstelling dat de werkneemster hiermee het dienstverband tussen partijen had beëindigd. De rechtbank Midden-Nederland buigt zich over deze kwestie: had deze werkneemster haar arbeidsovereenkomst beëindigd?
Als (1.) de bedrijfsarts mediation adviseert, (2.) de werkgever dit advies opvolgt, (3.) de werkgever de werknemer in het mediationtraject betrekt en (4.) de werkgever geen onredelijke voorwaarden aan die mediation verbindt moet de werknemer toch wel heel voorzichtig zijn met het weigeren van, niet meewerken aan of (laat staan) het frustreren van die mediation (lees: zal werknemer het mediationadvies moeten opvolgen).
Op grond van artikel 7:629 BW heeft werknemer recht op loon tijdens ziekte. Als de bedrijfsarts werknemer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt acht en werknemer is het hier niet mee eens kan werknemer een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV of een second opinion bij een andere bedrijfsarts.
Werknemer zelf? De huisarts? Of misschien werkgever?
Werkgevers willen contact houden met een zieke werknemer, vaak ook in een fysiek gesprek. Wat als de werknemer niet komt of zegt daartoe niet in staat te zijn?
Een positieve organisatiecultuur bestaat uit vier elementen. Deze vier elementen versterken elkaar. Je kunt ze ontwikkelen met gerichte teamsessies en interventies. In deze blog bespreekt consultant organisatiecultuur en positief leiderschap Marcella Bremer het 4e element Leren en autonomie en geeft ze voorbeelden en oefeningen.