Na langdurige arbeidsongeschiktheid is de functie van de werknemer aangepast aan de overgebleven capaciteiten. Deze werkzaamheden zijn echter nooit volledig verricht door de werknemer. Na volledige uitval meende de werkgever niet opnieuw 104 weken salaris te hoeven doorbetalen. De werknemer dacht daar anders over, maar erkende wel nooit volledig de nieuwe functie te hebben kunnen uitoefenen.
Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Durven we het aan? Praten over vind je het nog leuk? Voel je je fit? Ik ben toch geen dokter! Maar als die in beeld komt is het te laat!
Vanaf 1 januari 2014 kunt u als werkgever twaalf jaar financieel verantwoordelijk blijven voor een tijdelijke werknemer die zich na zijn eerste werkdag heeft ziek gemeld. Door de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ treedt een aantal maatregelen in werking met als doel om langdurig ziekteverzuim van vangnetters tegen te gaan en de instroom in de Wet WIA te verminderen. Eén van de maatregelen is de introductie van een gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie voor flexwerkers bij middelgrote en grote ondernemingen.
Je komt als HRM’er vast wel eens medewerkers tegen die het wat minder naar hun zin hebben in hun huidige functie. Laat ze dan werk maken van hun werk. Ze blijven langer bevlogen als ze sleutelen aan hun functie. Én als werkgever houd je hen langer aan boord.
Gisteren is het langverwachte rapport van FNV uitgekomen naar aanleiding van het door hen opgezette ‘Meldpunt verzuimbegeleiding’. Dit meldpunt was opgezet naar aanleiding van de eerste uitzending van Zembla in maart 2012 over de (wan)praktijken van VerzuimReductie, de – destijds - grootste arbodienst van ons land. De bevindingen in het verslag zijn niet mals richting organisaties die zich met verzuimbegeleiding bezighouden. Het rapport heeft dan ook de naam ‘Verzuimbegeleiding: een corrupt systeem’ meegekregen. Is dit terecht? Of niet?
Minister Asscher van het ministerie van Sociale Zaken heeft voor 2014 en 2015 € 600 miljoen beschikbaar gesteld voor de cofinanciering van sectorplannen waarmee de werkloosheid bestreden moet gaan worden. Doel van de regeling is het stimuleren en behouden van werkgelegenheid door sectoraal maatwerk. Kan een individuele werkgever een beroep doen op deze gelden?
Een zieke werknemer neemt heimelijk gesprekken op die zij heeft met haar verzuimbegeleider en draagt deze aan als bewijs in een ontbindingsprocedure. Mag dit zo maar? De kantonrechter liet zich onlangs uit over deze vraag in een interessante uitspraak.
Het verzuimpercentage van een logistiek medewerker lag reeds tien jaar ruim boven het gemiddelde bij werkgever. De recente ziektepercentages betroffen maar liefst 36% (2011, 40% (2012) en 26% (2013). De oorzaak van de uitval was steeds verschillend. Voor de werkgever was de maat vol en zij verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Vorig jaar maart. Arboland wordt opgeschud door een tweetal afleveringen van Zembla, waarin het omgaan met privacy van zieke werknemers aan de kaak gesteld wordt. 19 september keek Zembla of 'arboland' er van geleerd heeft. Ik vond, en vind nog steeds, dat de FNV, maar ook Zembla, de zaak wel heel erg eenzijdig heeft belicht, de zijde van werknemer. Want wat er terecht door mensen van VerzuimReductie werd genoemd in de eerste uitzending vorig jaar, is dat niet-medische ziekmeldingen ook nog op grote schaal voorkomen.
Laatst kwam een kennis van mij aan met de volgende situatie: een werknemer van een grote organisatie heeft last van een burn-out. Dit was ook onomstotelijk vastgesteld door de huisarts én bedrijfsarts. Helaas was het budget voor adequate hulp vanuit haar eigen zorgverzekeraar opgebruikt, wat zou betekenen dat een noodzakelijk psychologisch traject door werknemer zelf betaald zou moeten worden. Een dergelijk traject loopt al snel in de duizenden euro's.