Gezien de veelheid aan mogelijke oorzaken van werkstress is het niet de vraag of u actie onderneemt om werkgerelateerde stress te verminderen en gezondheid te bevorderen, de vraag is ‘hoe?’
De premiedifferentiatie is niet van toepassing op eigenrisicodragers. Zij dragen het risico van de uitkeringen immers al zelf. Ook eigenrisicodragers moeten echter in de periode vanaf 2014 tot 2016 de gedifferentieerde WGA-flex-premie betalen.
Wanneer een werknemer meent recht te hebben op doorbetaling van het loon bij ziekte en een vordering bij de rechter instelt, dient deze vordering vergezeld te gaan van een deskundige verklaring. De deskundige wordt benoemd door het UWV en zal vaak een arts maar soms ook een arbeidsdeskundige zijn. Wat nu als de werkwerknemer in zijn loonprocedure een verklaring of een uitdraai van zijn medisch dossier van de huisarts overlegt, waaruit zijn arbeidsongeschiktheid is af te leiden? Rechters kunnen hier wisselend over oordelen.
Hoe is het gesteld met het engagement van de werknemers in onze bedrijven? De cijfers tonen niet een heel opbeurend beeld. Uit wereldwijk onderzoek* blijkt dat 1 op de 5 medewerkers emotioneel is afgehaakt bij de eigen organisatie. Dus geen betrokkenheid, geen verbondenheid, geen ontwikkeling, groei en dus rendement. In dit artikel 3 gouden tips over hoe u mensen weer verbonden krijgt, met elkaar, met de manager en met de organisatie.
Het (verzuim)dossier; Het bepalende puzzelstukje voor hoe een traject uiteindelijk gaat verlopen en de invloed die een werkgever heeft op het eindresultaat. We weten allemaal hoe belangrijk het is om dossier op te bouwen, of dit nu om zakelijke of privé-aangelegenheden gaat. En toch is het dat stukje dat altijd onzorgvuldig gedaan wordt.
Zoals u wellicht al weet, worden Ziektewetlasten van medewerkers, die ziek uit dienst zijn gegaan, aan uw bedrijf doorbelast. U kunt er echter voor kiezen eigen risicodrager te worden. Wat levert dat dan op?
Dit keer delen wij graag de expertise van onze gastblogger Liesbeth Wesselius, Register-Casemanager.
In het derde ziektejaar is de werkgever verplicht om 70% van overeengekomen loon te betalen in plaats van 70% van het maximum dagloon
Zes uur ‘s ochtends. De wekker en de kinderen schreeuwen. Op weg naar het werk verspert een vrachtwagen twee rijstroken. File. Een half uur later strompel je het kantoor binnen om hopelijk die strakke deadline van een project te halen, tot een zieke collega roet in het eten gooit. ’s Middags heb je nauwelijks honger en je besluit snel door te werken. Totdat je baas wijst op een aantal fouten die je in de afgelopen maand niet had mogen maken. Na een chaotische avondspits plof je oververmoeid in bed. Maar slapen lukt niet.
Als het om de re-integratie van zieke werknemers gaat, komt er steeds meer verantwoordelijkheid en financieel risico bij de werkgever te liggen. Adequaat optreden is dan ook noodzakelijk. En als een arbeidsconflict de oorzaak lijkt van de ziekmelding al helemaal.