Als een medewerker binnen vier weken na de beëindiging van het dienstverband ziek wordt, draait de (voormalig) werkgever alsnog op voor de uitkeringslasten middels premiedifferentiatie. Hoe kun je dit voorkomen?
Het (verzuim)dossier; Het bepalende puzzelstukje voor hoe een traject uiteindelijk gaat verlopen en de invloed die een werkgever heeft op het eindresultaat. We weten allemaal hoe belangrijk het is om dossier op te bouwen, of dit nu om zakelijke of privé-aangelegenheden gaat. En toch is het dat stukje dat altijd onzorgvuldig gedaan wordt.
Zoals u wellicht al weet, worden Ziektewetlasten van medewerkers, die ziek uit dienst zijn gegaan, aan uw bedrijf doorbelast. U kunt er echter voor kiezen eigen risicodrager te worden. Wat levert dat dan op?
Dit keer delen wij graag de expertise van onze gastblogger Liesbeth Wesselius, Register-Casemanager.
In het derde ziektejaar is de werkgever verplicht om 70% van overeengekomen loon te betalen in plaats van 70% van het maximum dagloon
Zes uur ‘s ochtends. De wekker en de kinderen schreeuwen. Op weg naar het werk verspert een vrachtwagen twee rijstroken. File. Een half uur later strompel je het kantoor binnen om hopelijk die strakke deadline van een project te halen, tot een zieke collega roet in het eten gooit. ’s Middags heb je nauwelijks honger en je besluit snel door te werken. Totdat je baas wijst op een aantal fouten die je in de afgelopen maand niet had mogen maken. Na een chaotische avondspits plof je oververmoeid in bed. Maar slapen lukt niet.
Als het om de re-integratie van zieke werknemers gaat, komt er steeds meer verantwoordelijkheid en financieel risico bij de werkgever te liggen. Adequaat optreden is dan ook noodzakelijk. En als een arbeidsconflict de oorzaak lijkt van de ziekmelding al helemaal.
Na langdurige arbeidsongeschiktheid is de functie van de werknemer aangepast aan de overgebleven capaciteiten. Deze werkzaamheden zijn echter nooit volledig verricht door de werknemer. Na volledige uitval meende de werkgever niet opnieuw 104 weken salaris te hoeven doorbetalen. De werknemer dacht daar anders over, maar erkende wel nooit volledig de nieuwe functie te hebben kunnen uitoefenen.
Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Durven we het aan? Praten over vind je het nog leuk? Voel je je fit? Ik ben toch geen dokter! Maar als die in beeld komt is het te laat!
Vanaf 1 januari 2014 kunt u als werkgever twaalf jaar financieel verantwoordelijk blijven voor een tijdelijke werknemer die zich na zijn eerste werkdag heeft ziek gemeld. Door de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ treedt een aantal maatregelen in werking met als doel om langdurig ziekteverzuim van vangnetters tegen te gaan en de instroom in de Wet WIA te verminderen. Eén van de maatregelen is de introductie van een gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie voor flexwerkers bij middelgrote en grote ondernemingen.