Business Agility staat volop in de belangstelling. Binnen menig MT zullen de woorden "We moeten meer Agile worden" dan ook regelmatig vallen. In dat kader krijgt een cruciaal aspect vaak nog te weinig aandacht: de menselijke factor. Kunnen de medewerkers zich niet gemakkelijk aanpassen of snel leren van de veranderende omstandigheden, dan werkt het 'Agile maken' van de organisatiestructuur ook niet. De vraag zou dus vooral moeten zijn: "Hoe Learning Agile en wendbaar zijn de medewerkers in onze organisatie?”
Organisaties zijn steeds vaker onderhevig aan veranderingen. Of deze nu zijn ingegeven door de conjunctuur van de economie, wet- en regelgeving, politieke besluitvorming, een maatschappelijk geluid of kabinetsprogramma’s, de veranderingen doen echter steeds vaker een appel op de wendbaarheid van de organisatie.
OK, je hoeft het niet meer te doen omdat het hip is, investeren in duurzaamheid. Die kans heb je gehad. Stoppen dan maar?
Carnaval is ten einde. Het was weer een geslaagd feest, voor velen zelfs zo geslaagd dat ze een extra dag nodig hadden om bij te komen en dus niet op het werk verschenen. Inmiddels heeft iedereen de bank weer verruild voor een normale werkomgeving. De impact van het verzuim is groot, maar dringt bij veel organisaties nog niet door… Wat zijn die verborgen kosten, hoe kan een organisatie ze beperken en hoe zorgt een organisatie ervoor dat het verzuim minder wordt?
De werkneemster werkt bij een apotheek die 24 uur per dag open is. De apotheek wordt ’s nachts overvallen waarna de werkneemster vanaf de eerste verdieping uit het raam springt. In eerste aanleg wijst de rechtbank de vordering tot schadevergoeding af waarvan de werkneemster in hoger beroep gaat.
Om aandacht te vestigen op stress en de manier waarop werknemers met stress omgaan organiseerde de overheid afgelopen maand de ‘Week van de Werkstress’. Goedbedoeld, maar niet zo effectief. Werkstress zelf is namelijk niet het probleem. Wat wel? Verkeerd omgaan met stress.
Werkgevers zijn op grond van artikel 7:629 lid 1 BW verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen gedurende de eerste twee ziektejaren van een werknemer. Het kan zijn dat een werknemer naast het vaste maandloon ook doorbetaling van provisie en overwerk vordert. Aangezien u als werkgever het liefst zo min mogelijk geld kwijt bent aan uw zieke werknemer kan een (extra) kostenpost als deze vervelend zijn.
De overheid heeft besloten dat de thuiszorg niet langer vanuit de rijksoverheid, maar door gemeenten wordt uitgevoerd. Bij veel gemeenten gebeurt dit via integrale wijkteams. De vraag rijst of zij de planning van thuiszorgmedewerkers goed kunnen regelen. Wijkteams die dit slim aanpakken, kunnen echter veel efficiënter werken dan voorheen mogelijk was. Dat verbetert de werkvreugde voor de zorgverleners en de kwaliteit voor patiënten en cliënten.
Onze grote buren nemen hun ambitie om meer balans te ontwikkelen in de top van hun bedrijven serieus. Er is een akkoord bereikt over de invoering van een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven.
Volgens recente peilingen verkeert één op de tien huishoudens in financiële problemen. Er bestaat een kans dat ook u werknemers heeft met schulden, of aan wie loonbeslag is opgelegd. Die problemen worden vaak meegenomen naar het werk. En niet zelden lopen de zorgen zo hoog op dat mensen zich ziek melden. Hoe kunt u juist deze medewerkers ondersteunen?