Hoewel de achterstanden bij het UWV wat lijken af te nemen, is de de tijdelijke maatregel ‘Praktisch beoordelen’ bij de Tweede Kamer ingediend. Dit houdt in dat alleen op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling wordt gemaakt van de mate van hun arbeidsongeschiktheid. Naar verwachting kunnen hierdoor jaarlijks 2.000 tot 3.000 meer WIA-claimbeoordelingen worden uitgevoerd. Het doel is hierdoor verzekeringsartsen capaciteit vrij te spelen die vervolgens kan worden ingezet om de wachttijden in het kader van de WIA-beoordelingen weg te werken.
Op 2 april 2024 opent het nieuwe aanvraagtijdvak voor de MDIEU subsidie. Een mooie kans voor bedrijven om plannen om te zetten in acties en hier direct een aanzienlijke financiële tegemoetkoming voor de ontvangen!
Om werkgevers te helpen om medewerkers langer productief, gezond, gemotiveerd en betrokken te houden zijn enkele partijen in Noord-Nederland het project Duurzame inzetbaarheid Noord gestart. Het project werkt vanuit een publieke rol en biedt onder meer een team van adviseurs om met werkgevers te sparren over de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Daarnaast zijn er diverse cases te vinden, evenals een LinkedIn-netwerk en een gratis Quick Scan.
De coronacrisis en de schaarste op de grondstoffenmarkt luidde een lastige periode in voor (koffie)capsuleproducent Euro Caps. "De aandacht voor onze mensen dreigde te verslappen. Terwijl het juist als het wat minder gaat nodig is om mensen extra aandacht te geven", zegt People Lead Kitty Batist. Die extra aandacht is er gekomen.
Betrokken medewerkers zijn gedrevener en blijven langer aan je organisatie verbonden. Hoe bereik je dat en welke instrumenten kun je daarvoor inzetten? 9 factoren waar je aan kunt werken.
Welk effect hebben planten, geluid en het uitzicht naar buiten op je stressniveau, concentratie of stemming? Promovenda aan de faculteit Built Environment Lisanne Bergefurt onderzocht hoe verschillende aspecten van de fysieke (thuis)werkplek de mentale gezondheid van de werknemers kunnen beïnvloeden. ‘Veel onderzoek houdt zich vooral bezig met de negatieve effecten, zoals stress of burn-out, en hoe je deze kunt voorkomen. Ik wilde ook kijken hoe mensen in een positievere stemming kunnen komen’
Als werkgever is het fijn om actief te investeren in de gezondheid en veerkracht van je personeel om zo uitval te voorkomen. Want naast alle kosten en capaciteitsissues die uitval met zich meebrengt, dwingt het HR-professionals vaak veel tijd en energie te besteden aan verzuimbegeleiding. Met andere woorden: het blussen van brandjes en het voldoen aan regelgeving wordt prioriteit. Alles gericht op het snel weer aan het werk krijgen van je werknemers.
Als er een verzuimprobleem is, denken veel mensen direct al aan oplossingen zoals intensievere verzuimbegeleiding, een verzuimprotocol of een vitaliteitsprogramma. Het is beter om eerst naar de oorzaken te kijken, dan kunnen oplossingen veel gerichter worden ingezet. Lees hier waar aan te denken.
In de complexe wereld van re-integratie staan vaak de financiële gevolgen centraal en worden de menselijke aspecten over het hoofd gezien. Hierdoor kan (vaak onbedoeld) schade ontstaan tijdens het re-integratieproces. Welke rol speelt effectieve communicatie bij het voorkomen van schade bij re-integratie?
Ondanks de vele goede bedoelingen van werkgevers om de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers te verbeteren, wordt dit niet altijd in de praktijk gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van HR Praktijk en Robidus onder HR-professionals. Als werkgevers wel maatregelen nemen, meten ze niet of deze ook effectief zijn. Maar hoe kun je het effect van duurzame inzetbaarheid eigenlijk meten?