De bedrijfsarts bepaalt of een zieke werknemer weer aan de slag kan. Vaak is dat advies omkleed met randvoorwaarden, zoals de beperkingen voor arbeid en een opbouw in het aantal uren. Maar welke mogelijkheden zijn er als de werknemer niet start met de re-integratie terwijl hij wel belastbaar is?
Werknemers moeten tot op steeds hogere leeftijd doorwerken. Hierdoor stijgt het verzuim. Medewerkers gezond, gemotiveerd en productief aan het werk houden is daarom noodzaak. Steeds meer organisaties zijn zich hiervan bewust en maken hier al werk van. Maar er valt ook nog veel winst te behalen.
Tegenover het recht op doorbetaling van loon staat dat een zieke werknemer ook een aantal verplichtingen heeft. Zo moet de werknemer alles doen om zo snel mogelijk te re-integreren. Doet de zieke dat niet, dan kan zijn recht op loondoorbetaling vervallen. Welke mogelijkheden zijn er voor de werkgever wanneer een zieke werknemer niet wil meewerken aan zijn re-integratie?
Hoe draagt een gezonde werkomgeving bij aan een gezonde organisatie? Jan Gerard Hoendervanger en Klaske Veth van de Hanzehogeschool zijn ervan overtuigd dat daarbij integraal en multidisciplinair moet worden gekeken naar werkomgeving, gedrag en medewerkers. In hun eigen Living Lab en bij verzekeraar Menzis doen ze daar meerjarig onderzoek naar.
Een onderzoek onder HR-professionals naar de wijze waarop werkgevers langdurig verzuim tegengaan levert opmerkelijke uitkomsten. Minder dan een derde van de organisaties voert proactief beleid om te hoge werkdruk te voorkomen. En slechts één op de vijf leidinggevenden is in staat om dreigend langdurig verzuim tijdig te herkennen. Kortom: Werk aan de winkel!
Verzuim binnen een organisatie is niet te vermijden. Medisch gezien is dat zelfs onmogelijk. Een deel van het verzuim is werkgerelateerd, met name op die categorie kunt u veel invloed uitoefenen. U kunt bijvoorbeeld de werkdruk verlagen; de belangrijkste oorzaak van uitval.
Hoe ondersteun je je zieke werknemer optimaal in zijn herstel als je niet eens meer mag vragen wat hem mankeert? Deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe privacywet.
Zowel young professionals als oudere werknemers lopen een bovengemiddeld groot risico op langdurige uitval. De werkgever heeft uiteenlopende middelen tot zijn beschikking om die risico’s actief te verkleinen, vertelt Robert Wondaal.
De regering wil een reparatieregeling treffen voor werkgevers die in 2017 eigenrisicodrager voor de WGA hadden willen blijven, maar waarvan tegen hun wens in toch het eigenrisicodragerschap is beëindigd.
Smartphones en tablets, we zijn er uren per dag mee bezig. Ook onder werktijd neemt het gebruik steeds verder toe. Voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken doen deze devices wonderen, maar veelvuldig gebruik kan leiden tot nek-, schouder-, rug-, pols- en hoofdpijnklachten. De ‘tabletnek’, waar dit symptomen van zijn, is allang geen zeldzaam verschijnsel meer. Hoe voorkom je de opmars van deze hedendaagse blessure?