Nederland lijdt aan het ‘continu verbeteren-syndroom’, met symptomen als stress, burn-out, projecten-manie en verwaarlozing van de klant tot gevolg. Dit zegt Ben Kuiken, filosoof en auteur van het boek De Organisatiefilosoof. Het boek gaat over hoe je anders kunt denken, kijken en praten over de organisatiewerkelijkheid en de problemen die daar keer op keer de kop opsteken.
Plezier hebben in je werk en een goeie sfeer zijn dé factoren van een baan zonder al te veel stress. Collega’s kunnen zeer sfeerbepalend zijn. Eerlijkheid, het nakomen van afspraken en behulpzaamheid zijn de eigenschappen van een goede collega. Achterbaksheid, de kantjes ervan lopen en werk niet goed uitvoeren, zijn de meest irritante eigenschappen van een collega. Dat blijkt uit het Werkplezieronderzoek 2019 van online pensioenuitvoerder BeFrank in het kader van de Week van de Werkstress.
Partners, kinderen en andere naasten hebben invloed op hoe en hoe snel medewerkers bij verzuim hun werk hervatten. Veel minder duidelijk is hoe die invloed precies werkt. Terwijl die kennis goed zou kunnen helpen om ook het thuisfront in stelling te brengen bij herstel en preventie. Vanuit de Academische Werkplaats Arbo Unie/UMCG is hier een onderzoek naar gestart.
Krijg met een in de organisatie ingebed vitaliteitsbeleid medewerkers zelf in beweging naar een gezonde leefstijl, stellen de vitaliteitsmanagers bij KLM Health Services en Rick Steinmann, partner bij Hospitality Group. “Je geeft vitaliteit vorm mét de medewerker, dat is één van de succesfactoren.”
Nederland genezen van het moeten. Dat is de missie van Rick van Asperen, voormalig kuddedier en nu helemaal zichzelf als congresspreker, entertainer, trainer, dagvoorzitter en auteur. “Richt je organisatie in op basis van waarden, niet van normen.”
Kilian Wawoe, parttime docent HRM aan de Vrije Universiteit Amsterdam, consultant en public speaker, vindt een goed gesprek tussen leidinggevende en medewerker het allerbelangrijkst als het om het verminderen van stress gaat. Hij plaatst daarnaast kanttekeningen bij generieke vitaliteitsprogramma’s.
Een sterfgeval, mantelzorg, schulden, een relatiecrisis – wanneer deel je privésituaties met collega’s of manager?
Bij de introductie van het hybride financieringsstelsel was de verwachting dat verzuim en arbeidsongeschiktheid zou dalen. UWV en private verzekeraars zouden elkaar scherp houden en zo bijdragen aan een zo effectief mogelijke re-integratie. Minister Koolmees heeft laten onderzoeken of de doelstellingen zijn uitgekomen.
Werkgevers zien de mentale gezondheid van hun werknemers als grootste risico op verzuim. Ondanks die kennis zijn preventie maatregelen het minst vaak gericht op die mentale gezondheid. Dit blijkt uit recent onderzoek onder Nederlandse werkgevers.
Werkgevers zijn zich bewust van het belang van vitaliteit op de werkvloer, maar van structureel beleid is vaak nog onvoldoende sprake, zo blijkt uit onderzoek onder HR-professionals.