Uw verzuimprofiel zegt meer over uw organisatie dan u misschien denkt. Een hoge meldingsfrequentie zegt bijvoorbeeld iets over de verzuimcultuur. Het verzuimprofiel van uw organisatie geeft ook informatie over de duurzame inzetbaarheid van uw organisatie op de langere termijn. Verzuim is daarmee niet alleen een onderwerp van gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende maar een onderwerp dat ook thuishoort aan de directietafel. Met andere woorden: Verzuimpreventies, zet in op data.
Vaak voelen mensen zich niet vrij om het te bespreken en moeten ze een drempel over. Wendy Hoondert, HR-adviseur bij Stichting De Waarden, een groep van scholen in het basisonderwijs, heeft de afgelopen tijd veel werk verzet om vooral mentaal verzuim aan te pakken. Een van de methodes die ze daarbij inzet is het Huis van Werkvermogen.
Vitale en veerkrachtige medewerkers dragen bij aan succesvolle organisaties. Door te werken vanuit een gezondheids- en vitaliteitsbeleid wordt een duurzame gedragsverandering bereikt waardoor medewerkers gezonder, vitaler en productiever door het leven gaan. De inzet van data bij dit gezondheidsbeleid is echter binnen veel organisaties nog beperkt. Dat is zonde, want een datagedreven aanpak geeft inzicht, zorgt ervoor dat je de vinger op de juiste plek legt en daarmee echt stappen kunt zetten.
Door effectief interventies in te zetten, kunt u langdurig verzuim voorkomen. Soms kan een kleine aanpassing hiervoor al genoeg zijn. Misschien is de belangrijkste regel: ga met elkaar in gesprek. Kom samen tot een oplossing die voor beide partijen werkt. In dit praktijkverhaal laten we zien hoe u dit kunt realiseren.
Thuiswerken is niet nieuw maar het staat wel zeer centraal in deze tijd door de COVID-19 pandemie. In dit artikel gaan de auteurs in op de mentale impact voor thuiswerkers. Er is sprake van positieve arbeidsbeleving bij thuiswerken. Maar er zijn ook negatieve uitkomsten van verschillende onderzoeken en die vragen om maatregelen om de psychische gezondheid op peil te houden. Want ook als de crisis eenmaal is overwonnen zal thuiswerken in een bepaalde vorm een norm blijven.
TBI heeft relatief veel werknemers in zware beroepen. Actieve inzet op duurzame inzetbaarheid is daarom van groot belang. Met de introductie van TBI Vitaal creëerde de holding een afdeling die zich uitsluitend met vitaliteit en verzuimpreventie bezighoudt. Interview met Marjolein Kamp over het succes van TBI Vitaal, de specifieke uitdagingen en aandachtspunten en de toenemende urgentie van (extra) aandacht voor inzetbaarheid.
De meeste werkgevers in Nederland hebben er momenteel mee te kampen: medewerkers met milde verkoudheidsklachten. Als je personeel vanuit huis werkt is het makkelijk om met zulke milde klachten gewoon door te werken. Maar bij werkzaamheden die op locatie moeten worden uitgevoerd is dit een stuk lastiger en leidt het sneller tot officieel ziekteverzuim.
Heb jij sinds 1 juli 2015 transitievergoedingen betaald voor bepaalde werknemers? Dan zou het kunnen zijn dat je nu compensatie kunt krijgen voor die vergoedingen. Op 1 april 2020 ging bij het UWV namelijk een nieuw aanvragen-portaal open, voor de compensatie transitievergoedingen. Het is nu voor sommige organisaties mogelijk om met terugwerkende kracht compensatie aan te vragen voor hun betaalde transitievergoedingen sinds 1 juli 2015.
Als je de begeleiding van verzuimende medewerkers niet strak organiseert loop je onnodige risico’s, vindt Erik Koers. Bij Blokker krijgen medewerkers vanaf dag 1 van hun verzuim dagelijkse aandacht, mede dankzij samenwerking met een professionele partner.
Nederland lijdt aan het ‘continu verbeteren-syndroom’, met symptomen als stress, burn-out, projecten-manie en verwaarlozing van de klant tot gevolg. Dit zegt Ben Kuiken, filosoof en auteur van het boek De Organisatiefilosoof. Het boek gaat over hoe je anders kunt denken, kijken en praten over de organisatiewerkelijkheid en de problemen die daar keer op keer de kop opsteken.