Waarschijnlijk heb je de term Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wel eens voorbij zien komen. Maar wat houdt het PMO nou precies in? En waarom zou je het PMO inzetten voor jouw organisatie? En vooral: Wat is de toegevoegde waarde voor jouw medewerkers!
Als werkgever draag je de zorg voor je medewerkers. Dit uit zich in diverse verplichtingen zoals het verstrekken van de benodigde informatie en kennis bij instroom, het faciliteren van opleidingsmogelijkheden en het verzorgen van de juiste begeleiding bij ziekte. Er zijn ook een grote financiële verplichtingen. Naast de vanzelfsprekende loonbetalingsplicht zijn er verschillende sociale lasten en premies af te dragen. Hiermee verzeker je je medewerkers tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid bijvoorbeeld. Wanneer je organisatie in volume toeneemt, groeien deze lasten met je mee. Toch zijn er mogelijkheden om op deze lasten te besparen.
Welke acties neemt jouw HR-afdeling en de rest van de organisatie al in het creëren van een inclusievere werkplek? Om de LHBTI+-community op de werkvloer nog beter te supporten, geeft online trainingsbureau GoodHabitz je een aantal tips.
Het besef dat diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk zijn en een organisatie veel kunnen opleveren dringt tot steeds meer organisaties door. Maar hoe zet je dat besef om in actie? Hoe voorkom je dat het bij holle woorden en flitsende diversiteitsfrases blijft? Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou interviewden 41 diversiteitsprofessionals en inclusieonderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie. Hun boek De inclusiemarathon is daar de neerslag van. Onlangs uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2022. Een korte samenvatting.
Voor NEUF & Associates, een interim management- en adviesbureau in de ruimtelijke ontwikkeling, is werkgeluk één van de vijf thema’s waarop gestuurd wordt. Onlangs gingen alle collega’s op werkvakantie in Gorssel, om een week lang de verbinding op te zoeken met elkaar. "Een week op elkaars lip in een afgezonderde omgeving doet wat met mensen. De meeste professionals hebben hun eigen projecten, die ze bij de opdrachtgever uitvoeren. Het komt voor dat de collega’s elkaar weken achter elkaar niet zien. Door dit soort activiteiten ontmoeten mensen elkaar en blijven ze zich verbinden aan het bedrijf."
Eén op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Maar vaak is het mogelijk om te voorkomen dat iemand uitvalt. Suzanne van Hees geeft hiervoor vijf handvatten in haar recente promotieonderzoek 'De Mentaal Gezonde Zaak'.
Als een medewerker fors overgewicht heeft, of een straffe roker is, kun je als werkgever denken: dat zijn privézaken, daar heb ik niets mee te maken. Toch is dat maar ten dele waar, want leefstijl speelt een steeds bepalendere rol bij duurzame inzetbaarheid. Daar mag je het best met je medewerkers over hebben. Hoe pak je dat aan?
Voor de jaarrekening van dit jaar is het voor bedrijven met (meer dan) 250 werknemers nodig om te vermelden hoe ze de duurzame inzetbaarheid van hun personeel verbeteren. Veel HR-afdelingen zijn hier nog niet mee bezig. Daarom in dit artikel vijf stappen hoe aan deze nieuwe eis voldaan kan worden. Inclusief 25 KPI’s waarop de duurzame inzetbaarheid gemeten kan worden.
Cruciaal! Een sleutelrol! Vraag Charlotte Extercatte wat we mogen verwachten van de HR-manager in het realiseren van klimaatdoelen van organisaties, en ze is er meteen duidelijk over: die rol mag op geen enkele manier onderschat worden. 'Het is juist de HR-manager die samen met de facility manager de brug kan slaan tussen beleid en praktijk. We kunnen versnellen door woorden om te zetten in daden. Een beter klimaat begint op je werk!'