De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert het kabinet dat werkgevers gaan samenwerken om hun scholingsvraag op elkaar af te stemmen. Alleen als de omvang van de vraag bekend is, kan volgens de SER een rendabel scholingsaanbod tot stand komen. Dat staat in het SER-advies 'Werk maken van scholing, advies over de postinitiële scholingsmarkt'.
26 procent van de werknemers borgt de kennis uit opleidingen en trainingen niet en neemt deze mee bij vertrek. En 33 procent deelt nieuwe kennis alleen wanneer een collega er naar vraagt.
Niet de gebruikelijke ‘employability’-maatregelen zoals functiewijziging, beperking van ervaringsduur en training en opleiding, dragen bij aan duurzame inzetbaarheid, maar pit stops en onderhoudsprogramma's voor de mentale bagage. Dit stelt bedrijfspsycholoog Felix Steemers in zijn promotieonderzoek.
De meeste organisaties hanteren het zogenoemde pindakaasprincipe waarbij er evenveel wordt geïnvesteerd in medewerkers ongeacht hun prestaties of potentie. Daarnaast weten veel organisaties niet precies welke talenten nodig zijn en kan daardoor de talenten ook niet strategisch inzetten. Hierdoor is er onvoldoende sprake van strategisch investeren in en inzetten van talent. Dit is een van de resultaten uit het recente onderzoek naar talentmanagement in Nederland uitgevoerd door de Leerstoel Strategisch Talent Management van de Nyenrode Business Universiteit en trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin.
Krabt u zich weleens achter de oren als u diploma’s van sollicitanten bekijkt? Vraagt u zich dan misschien af of ze echt of nep zijn? Vanaf volgend jaar kunt u gebruikmaken van het landelijk diplomaregister, waarvoor de Eerste Kamer recent met het wetsvoorstel heeft ingestemd. Twijfelt u over de juistheid van diploma’s van werknemers die al bij u werken? Ook dan kunt u bij het register terecht.
Maar liefst 50 procent van de Nederlanders zou nu iets totaal anders kiezen, als zij hun carrière over konden doen. Dit terwijl de meeste werknemers zich wel gewaardeerd voelen door hun werkgever en hun baan gemiddeld een 7,2 geven. Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.
Laagopgeleide werknemers zitten vast op de arbeidsmarkt. Er zijn voor hen amper mogelijkheden om door te groeien en dus is er ook geen kans op een beter salaris. Volgens Roland Blonk is dit een normaal verschijnsel bij zogenoemde fuikbanen.
Het Nieuwe Werken is niet populair onder alle groepen. Studenten en starters zijn traditioneel op het gebied van werk. Dit blijkt uit onderzoek van Studentalent onder 1800 HBO- en WO-studenten en starters.
Als werknemers kunnen kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke manager, geeft bijna 43 procent aan dat de voorkeur uitgaat naar een mannelijke manager. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.
De meeste organisatie zijn onvoldoende ingericht om vrouwen in topposities te krijgen. Maar liefst 67 procent van de onderzochte organisaties in Europa hebben geen eenduidige strategie of filosofie zodat vrouwen zich kunnen ontwikkelen om een toppositie te bemachtigen.