De dagelijkse werkzaamheden gaan er vaak anders uit zien dan veel HR-professionals belangrijk vinden voor de organisatie zo blijkt uit onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder 972 HR-professionals.
Houdt u weleens een POP-gesprek? Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een 'ontwikkelingscontract' tussen werkgever en werknemer. Het doel van een POP is de werknemer de kans te bieden zich verder te ontplooien. Het is een manier om de organisatiedoelstellingen van de werkgever en de ambities van de werknemer zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. In het ideale geval lopen de ontwikkeling van de werknemer en het streven van de werkgever parallel aan elkaar.
Organisaties vinden dat de verantwoordelijkheid en het initiatief voor de ontwikkeling van de medewerker meer ligt bij de medewerkers zelf, dan bij de organisatie. Met name van de hoger opgeleide wordt verwacht dat hij zelf initiatieven neemt bij het initiëren van leeractiviteiten. Voor het vastleggen van leerdoelen van de medewerker is het persoonlijk ontwikkelplan (POP) het meest gebruikte middel. Dit blijkt uit onderzoek van Improvels, waarbij 71 grote organisaties werden ondervraagd.
Het beroep van de werknemer op het ontbreken van een ‘glijdende schaal’ tot terugbetaling in de studiekostenregeling wordt door de kantonrechter gehonoreerd. Dit omdat de werkgever tijdens het dienstverband baat heeft gehad van de door de werknemer tijdens de studie opgedane kennis en vaardigheden.
Werknemers moeten een individueel scholingsbudget krijgen dat ze kunnen meenemen bij de overstap naar ander werk. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie hiervoor aangenomen.
De crisis heeft stiekem toch een positief effect op de Nederlandse werkvloer. Een kwart van de werknemers heeft zich sneller ontwikkeld doordat ze meer of ander werk verricht hebben tijdens de recessie. Vele werknemers hebben meer taken gekregen die in het verlengde liggen van hun eigen werk. De zogenaamde ‘recessiegroeier’ is opgestaan.
De opleidingen van HRpraktijk hebben de Cedeo-certificering Open Bedrijfsopleidingen gekregen. Wat wil zeggen dat maar liefst 90 procent van de cursisten tevreden tot zeer tevreden is over de bij HRpraktijk Seminars en HR Academy gevolgde trainingen. De cursisten zijn onder meer zeer te spreken over de deskundigheid en praktijkgerichtheid van de docenten.
Ten minste 500 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf krijgen les om de interne leerstructuur te versterken. Tussen 1 juli en december 2011 krijgen zij gratis deskundig advies over de wijze, waarop zij leren op het werk kunnen bevorderen. Voor het totale project wordt vijf miljoen euro uitgetrokken.
Werkgevers die de betrokkenheid van hun personeel willen vergroten doen er goed aan af en toe ‘dankjewel’ te zeggen. Dat het zo simpel kan zijn blijkt uit onderzoek van onder andere HR-adviesbureau Towers Perrin.
De scholingsfondsen van brancheorganisaties ‘zitten op hun geld’, terwijl bedrijven deze reserves in het kader van de werktijdverkorting hard nodig hebben. Dat zegt arbeidsmarktdeskundige Ton Wilthagen in de nieuwe uitgave van het tijdschrift HR Strategie.