Werknemers die te lang onder hun opleidingsniveau functioneren, zijn steeds minder in staat om alsnog op hun eigen niveau te presteren. Uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Oxford Economic Papers, is het belang van preventie van over- en onderkwalificatie aangetoond.
Benieuwd of bijvoorbeeld P&O’ers, administratieve medewerkers en bouwvakkers in onder meer België of Italië dezelfde taken uitvoeren als in Nederland? Over een tijdje krijgt u antwoord op deze en andere vragen in een Europese database voor beroepen, met informatie over circa 1500 beroepen in allerlei sectoren.
Werkgevers worden steeds meer geconfronteerd met vragen als: kunnen we onze werknemers efficiënter inzetten? Hebben we daadwerkelijk teveel personeel? Moeten we definitief snijden in het aantal werknemers of is een tijdelijke oplossing voldoende? Hoe kunnen wij straks met ons personeelsbestand beter uit de crisis komen en zitten onze medewerkers wel op de juiste plaats? Een oplossing zou demotie kunnen zijn. Zaak is wel demotie bespreekbaar te maken zodat het een meer geaccepteerd gegeven wordt.
Organisaties moeten op het moment van alles: bezuinigen, concurreren en goed werkgeverschap tonen, om maar eens wat zaken te noemen. In eerste instantie lijkt het er niet op dat deze uiteenlopende zaken met elkaar te combineren zijn. Maar wie verder kijkt, ziet dat er in elk geval één factor is dat deze vereisten combineert: organisaties moeten op een effectieve en efficiënte manier zo veel mogelijk het potentieel van hun medewerkers optimaal benutten. Juiste scholing is een manier om werknemers duurzaam inzetbaar te houden, zo blijkt uit het onderzoek Stimulering van scholing bij lager opgeleide werknemers van TNO (2011). Zowel de motivatie als de productiviteit van medewerkers neemt toe en het zelfvertrouwen stijgt.
Controllers moeten, net als andere economen, een beetje meer psycholoog worden. Dat is noodzakelijk om het vakgebied controlling relevant te houden. Dat betoogt prof.dr. Victor Maas in zijn oratie ‘De controller als choice architect’. Hij aanvaardt hiermee op vrijdag 5 oktober 2012 het ambt van bijzonder hoogleraar Management Accounting vanwege het Erasmus Trustfonds aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
75 Procent van de Nederlandse werknemers becijfert het waarderingsgevoel met een 7 of hoger. Aandacht of een compliment van de leidinggevende is hierin belangrijker dan een financiële beloning. Werknemers voelen zich met name gewaardeerd als de leidinggevende luistert naar hun mening (56%) of wanneer deze hen complimenten geeft over het eigen werk (54%). Een promotie (10%) of een bonus (13,4%) dragen het minste bij aan het waarderingsgevoel.
Slechts 13,9 procent van de Nederlandse werknemers wil tot hun pensioen dezelfde functie blijven uitvoeren bij de organisatie waar zij nu werkzaam voor zijn. Op Europees niveau is dit percentage 21 procent zo blijkt uit een poll vanuit StepStone.
De best presterende organisaties van Nederland op het gebied van medewerker-, klant- en facilitybeleving hebben Beleving Awards ontvangen. Binnen medewerkerbeleving was Kraamzorg de Waarden de winnaar in de categorie publieke sector. In de categorie profit scoorde PQR het hoogst en in de categorie ‘meest aanbevolen door medewerkers’ eindigde Bejo Zaden op de eerste plaats.
85 procent van alle professionals in Nederland is van mening dat hun potentieel en talenten beter benut worden met goed loopbaanadvies. Werkgevers onderschatten de mogelijkheden door te weinig aandacht aan goed loopbaanadvies voor hun werknemers te geven aldus beroepsvereniging Noloc.
Nederland scoort wereldwijd hoog op de lijst ondernemende werknemers (intrapeneurs). Dat toont een wereldwijd vergelijkend onderzoek aan naar intrapreneurs die - gevraagd en ongevraagd - initiatieven ontwikkelen voor nieuwe bedrijfsactiviteiten. Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder meer dan 140.000 volwassenen in 54 landen.