E-learning wint aan populariteit. HR-managers en opleidingsverantwoordelijken kiezen niet langer massaal voor traditionele leervormen als ‘klassikaal leren’. Bij organisaties met opleidingsbudgetten boven een miljoen euro wordt minder dan de helft van het opleidingsbudget nog aan klassikaal leren uitgegeven.
Inmiddels ben ik alweer drie weken thuis na mijn ASTD-avontuur in Washington. Dat betekent dat er genoeg tijd is geweest om alles eens goed te laten bezinken, maar ook dat het hoog tijd wordt het geleerde in de praktijk te gaan brengen. Daar heb ik gelijk de rode draad van de ASTD* te pakken: het gaat niet om wat je leert, het gaat om hoe je het geleerde toepast in je werk!
Op 1 januari 2014 trad de subsidieregeling Praktijkleren in werking. De subsidieregeling vervangt het onderdeel onderwijs van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA). Vanaf nu tot en met 15 september vóór 17.00 uur kunnen werkgevers een aanvraag indienen.
Van onze fouten leren we het meest. We zeggen het zo makkelijk, maar hoe komt het dan dat we zo weinig met elkaar delen wat er misgaat? Waarom zijn we in Nederland zo huiverig voor het maken van fouten? En op welke wijze kun je misstappen veranderen in bouwstenen?
Er is een steeds grotere roep om flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daar kan ik me op zich goed in vinden. Het maakt bedrijven veerkrachtiger en wendbaarder. Maar het heeft ook ongewenste neveneffecten waar HRM alert op zal moeten zijn.
De arbeidsmarkt verandert totaal. Vele banen verdwijnen maar er komen ook ander banen bij. Wat te denken van een beroep als draagmoeder of corporate disruptor? In ieder geval behoort vastigheid op professioneel vlak tot het verleden en zullen ook Nederlanders meer moeten ‘hosselen’ om aan geld te komen aldus trendwatcher Adjiedj Bakas.
Afgelopen maand stond in de Maand van de filosofie* de mens en de robot centraal. Filosoof Jos Mul omschrijft in zijn essay hiervoor de verschuivende verhouding tussen mens en techniek. De Zweedse tv-serie Real Humans** gaat nog een stapje verder en maakt duidelijk hoe de angst voor automatisering de gemoederen bezig houdt.
Als business manager spreek ik dagelijks met klanten over leren en ontwikkelen. Het valt mij op dat velen met dezelfde vragen zitten.
Meer dan de helft van de werkgevers verwacht - ten gevolge van de snelle maatschappelijke ontwikkelingen - een stijgende vraag naar specialisten. Tegelijk vindt een meerderheid van de werkgevers het ook belangrijk dat werknemers multi-inzetbaar zijn en openstaan voor verandering. Dat vraagt van huidige werknemers dat ze zich sterk ontwikkelen binnen één specifiek vakgebied, maar wel vanuit een multidisciplinaire visie. Dit is een belangrijke uitkomst van het RED Report 2014, het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team.
Job crafting en de omslag van hiërarchisch gestuurde organisaties naar platte wendbare units zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent dit voor medewerkers en hoe kan HR hierin een sturende rol vervullen? Drie stappen die u moet zetten om job crafting tot een succes te maken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling