Wie wel eens meedoet aan hardloopwedstrijden – elk weekend kun je wel ergens in het land terecht – herkent ze vast. Medelopers met een snelheid die zo hoog is dat de moed je al na de eerste honderd meter in de schoenen zakt. En de deelnemers die nauwelijks vooruit lijken te komen. Voor mij als recreatieloper zijn beide types even irritant. Ik loop die Ten Miles het lekkerst in mijn eigen tempo. En dat geldt ook voor de deelnemers aan mijn trainingen – hun leerpad is pas effectief als zij zelf het tempo kunnen bepalen.
Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Actieagenda Smart Industry in ontvangst genomen. In deze agenda staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ICT Nederland biedt. “Onze ambitie is een nog sterkere Nederlandse industrie die groeit en voor banen zorgt. Niet meedoen is geen optie,” aldus Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van het Team Smart Industry.
Het kabinet gaat volwassenen stimuleren om te blijven leren, ook als ze al een baan hebben. Hbo-deeltijdstudenten in zorg, welzijn en techniek krijgen vouchers waarmee ze een (deel van een) studie kunnen inkopen, opleidingen gaan meer maatwerk leveren voor hun deeltijdstudenten, het wordt makkelijker om kennis en vaardigheden die een werknemer al heeft officieel te erkennen en in het mbo wordt het mogelijk gemaakt om certificaten te halen voor een deel van de opleiding. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De overmatige focus op baangarantie van werkgevers en medewerkers frustreert de flexibilisering en ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Werkgevers en medewerkers verschuilen zich onterecht achter de privileges van vaste contracten en ontwijken het gesprek over loopbaanontwikkeling. Dit stelt Barbera de Graaf, Managing Director van Right Management.
Het aantal mensen met een burn-out is schrikbarend toegenomen de afgelopen jaren. Veel bedrijven spreken hier liever niet over, maar bij sommige bedrijven valt te horen dat het aantal burn-outs de afgelopen jaren verdubbeld is. Een Belgische HR manager vertelde ons dat zijn topmanagement burn-out tot voor kort als collateral damage zag. Zag, want in België heeft de regering per 1 september wetgeving ingevoerd die de bedrijven verantwoordelijk maakt voor onder meer burn-out preventie. In dezelfde maand vroeg hetzelfde topmanagement de HR manager om een voorstel te maken hoe burn-out te voorkomen.
Stelt u zich eens voor: u stuurt een collega van een andere afdeling een belangrijke mail met hoge prioriteit. Na anderhalf uur heeft u nog geen reactie en zijn telefoon staat uit. U besluit bij de betreffende collega langs te gaan. In zijn kantoor treft u hem achter zijn computer. Met een headset op, afgezonderd van zijn omgeving, kijkend naar een Youtube-video. Zeg nu eens eerlijk: wat is uw eerste indruk? Met u zullen er velen zijn die denken dat deze collega zijn tijd verspilt. En dat is precies het probleem dat ik als IT-trainer vaak in de praktijk zie. Leren op de werkvloer is nog niet geaccepteerd.
Ik hoorde laatst dat je vanaf je 43e al eigenlijk arbeidsbejaard bent. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn vader. In 1997 werd hij 65. Hij is nu 82 jaar oud. Mijn vader was dominee. Maar eigenlijk is hij nooit gestopt. Hij staat gemiddeld nog twee keer per maand voor de kerk. En doet daarbovenop ook hier en daar nog een huwelijk en begrafenis. Hij vindt het vanzelfsprekend om nog professioneel actief te zijn. Het houdt hem jong van geest, hij ontmoet veel mensen, en hij onderhoudt een waardevol netwerk.
Tegenwoordig zijn veel afgestudeerde jongeren bereid om ter aanvulling van hun cv extra werkervaring op te doen onder de noemer ‘het volgen van een stage’. Dit om op die manier aantrekkelijker te zijn voor een potentiële werkgever. Dit is echter niet zonder risico.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) heeft het subsidieplafond voor het onderzoek interne jobcoach verhoogd van 4,3 miljoen euro naar 5,5 miljoen euro. Daarmee loopt UWV vooruit op een mogelijk wettelijke basis in 2015.
Leden van ondernemingsraden (OR’en) volgden vorig jaar minder vaak een cursus of training. Gemeten in dagdelen scholing bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder bij collectieve scholing 6,5 procent, bij individuele scholing 5,6 procent. Eerdere signalen deden een veel sterkere daling verwachten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling