Vier van de vijf werkenden in Nederland hebben de afgelopen drie jaar géén erkend certificaat behaald of opleiding/training gevolgd. Vooral de kwetsbare arbeidsmarktgroep 50-plussers heeft zichzelf het minst geschoold.
Met de BBL-deelnemer wordt zowel een (praktijk)leerovereenkomst (waarbij ook de onderwijsinstelling partij is) als een arbeidsovereenkomst gesloten. Het ‘normale’ arbeidsrecht is dan ook op hen van toepassing. Zo bouwt een BBL-deelnemer ook vakantiedagen op en heeft hij/zij recht op minimumloon en vakantietoeslag. Met inwerkingtreding van de WWZ per 1 juli 2015 is de wetgeving voor de BBL-deelnemer gewijzigd wat betreft de toepasselijkheid van de ketenregeling en de verschuldigdheid van de transitievergoeding. In deze blog bespreek ik deze wijzigingen.
Ons werk wordt overgenomen door slimme machines en computers, zegt werkend Nederland. Bijna driekwart van de werkenden in Nederland denkt dat deze ontwikkelingen gaan zorgen voor werkloosheid.
Zoals vaak voorkomt bij een kunstschilder geldt ook voor de afdrachtvermindering onderwijs dat ze postuum de meeste belangstelling genieten. Met ingang van 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs komen te vervallen en vervangen door de subsidieregeling praktijkleren. Dit heeft echter niet geleid tot een verminderde belangstelling.
35-plus-vrouwen hebben vaker dan mannen een baan onder hun onderwijsniveau. Een op de drie hoog opgeleide vrouwen (33 procent) van 35 jaar en ouder is werkzaam in een baan van middelbaar of laag niveau tegen een op de vier mannen (24 procent). Dat meldt CBS op basis van onderzoek.
Minister Asscher van Sociale Zaken wil onderzoeken of werkgevers verplicht kunnen worden een gedeelte van het loon voor scholing in te zetten. “Doordat we te veel bezig zijn met de vraag wat robotisering ons brengt, vergeten we de menselijke talenten naar een hoger level te brengen. We moeten eerder investeren in sociale innovatie dan in technologie zo meldt de minister op Policy Network, een internationale sociaal-democratische denktank.
Veel marketeers zijn ontevreden over de rol van de HR-afdeling als het gaat om een advies en begeleiding voor een (vervolg)opleiding of cursus zo blijkt uit het Marketing Werk en Salaris Onderzoek 2015 dat is uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, in samenwerking met MarketingTribune en NIMA.
De e-learningbudgetten in organisaties in Nederland met 100 of meer werknemers zijn in twee jaar met 15 procent gestegen. Organisaties voorzien dat een kwart van het opleidingsbudget wordt uitgegeven aan e-learning. Dit en meer blijkt uit de 23e meting onder HR-directeuren en opleidingsverantwoordelijken van NIDAP Marktonderzoek Opleidingsmarkten.
In België doet bijna de helft (47 procent) van de werknemers aan job crafting dat wil zeggen in samenspraak met de werkgever en collega’s passen ze hun baan aan aan hun persoonlijke behoeften. Bij de hogere kaders is dat zelfs meer dan de helft namelijk 58 procent.
Vanaf 2016 kunt u de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerkprojecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw S&O-project. De WBSO-aanvraag moet uiterlijk op de laatste dag van november zijn ingediend, wilt u er per 1 januari 2016 gebruik van kunnen maken.