Medewerkers doen werkgerelateerde communicatietraining steeds vaker buiten kantooruren en in het weekend. Dit komt door de snelle opkomst van online training. In 2016 trainde 48 procent van de medewerkers buiten werktijd en de verwachting is dat dit in 2017 stijgt naar 55 procent. De cijfers zijn ontleend aan de gebruikersstatistieken van TrainTool.
De moderne manager heeft het niet makkelijk. Terwijl hij of zij dienend leiderschap combineert met prestatiegerichte coaching aan al dan niet zelfsturende teams, vragen en geven collega’s continu feedback. Het is aan HR om managers te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun teams. Hoe vormen we de manager 2.0?
Nederland schreeuwt binnen vijf jaar om een half miljoen vakmensen. Bedrijven moeten nu al werken aan een oplossing om dat tekort het hoofd te bieden. Scholing van de eigen medewerkers biedt de grootste kans op succes. "Hoe deskundiger je personeel, hoe groter de succeskansen van je onderneming."
Zeven op de tien Nederlanders in de leeftijd van achttien tot en met 55 jaar (69 procent) vinden het nodig om nieuwe digitale vaardigheden aan te leren. Toch heeft een kwart (24 procent) moeite om alle technologische ontwikkelingen bij te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft onder 1.027 Nederlanders.
Je kent de standaard meningen waarschijnlijk wel: communicatietraining mag dan helpen bij bewustwording, zelfvertrouwen en herkenning, het blijft een ‘nice-to-have’. Iets wat je niet kunt meten en dus ook geen voorrang verdient. Dit is echter niet meer het geval: soft skills zijn meetbaar te verbeteren en de Return On Investment (ROI) helpt je om anderen daarvan te overtuigen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Nederlandse werknemers die hun soft skills online trainen, zien de lunch als favoriet trainingsmoment. 19 procent logt rond de klok van half een in en kiest dit moment om hun vaardigheden te trainen. Dit blijkt uit onderzoek van TrainTool, het online platform voor het trainen en toetsen van soft skills, waarin is gekeken naar het trainingsgedrag van 13.637 deelnemers uit verschillende branches zoals finance en retail.
Leren anno 2016 is niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden. Als gevolg van alle digitale ontwikkelingen leren we steeds meer online, bijvoorbeeld via tutorials op YouTube. De laatste jaren hebben ook bedrijven de mogelijkheden van online leren ontdekt; in 2015 werd 24%* van het totale opleidingsbudget in Nederland aan e-learning besteed. De stijgende lijn is duidelijk zichtbaar; in 2012 was dit nog maar 9%.
Vodafone is dit jaar de best beoordeelde werkgever. Gevolgd door de NS en Sligro. Dit blijkt uit de Top 20 Best Beoordeelde Werkgevers in Nederland van vacature- en carrièremarktplaats Glassdoor. De Top 20 is gebaseerd op de input van de werknemers zelf. Door het vrijwillig achterlaten van een anonieme bedrijfsreview op Glassdoor, hebben werknemers de afgelopen jaren feedback gedeeld over hun baan, werkcultuur en werkgever.
Job crafting, job carving, job engineering... Functies van medewerkers zijn in toenemende mate aan verandering onderhevig. 'Baaningenieur' Luc Dorenbosch bepleit een gedurfde aanpak, waarbij takenpakketten minutieus worden gefileerd en op de werkplek flink aan banen wordt gesleuteld. Rechtstreeks op de werkvloer ingrijpen dus. Het is niet zo eng als het lijkt en bovendien heel effectief.
Gamification en virtual reality bieden vele mogelijkheden om de manier waarop mensen leren en werken te verbeteren. Mensen leren slechts een heel klein deel (10 procent) van formele trainingen. De heilige graal zit in de 70 procent die je leert door uitdagende opdrachten tijdens het werk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling