Veel bedrijven en overheidsdiensten hebben moeite om vacatures in te vullen en medewerkers te behouden. Om die reden heeft UWV uitgebreide documenten opgesteld met oplossingen voor de tekorten, verdeeld over 3 strategieën. Inclusief praktijkvoorbeelden.
Dat je een functie alleen maar kon doen als je de juiste vaardigheden had, lijkt in deze tijd een idee uit een ver verleden. Maar niets is minder waar, weet HR-directeur Maarten van Beek.
Weet jij hoe jouw organisatie er over vijf jaar uitziet? Verandering is voor veel organisaties de enige constante. Je merkt dat de veranderingen steeds sneller gaan. Dit vraagt om nieuwe manieren van werken en nieuwe kwaliteiten van medewerkers. De hoofdvraag is steeds of de medewerkers van nu toekomstproof zijn
Ieder jaar opnieuw start een grote groep studenten een werkend leren traject. Binnen het mbo of hbo, gecombineerd met werk. Door jouw medewerkers ook een opleiding te bieden worden ze meer waard voor je organisatie en neemt de medewerkerstevredenheid toe. Een goed idee dus! Aan een dergelijke opleiding zijn uiteraard kosten verbonden, gelukkig zijn er diverse opleidingssubsidies waar je voor in aanmerking kunt komen.
Op 1 maart 2024 wordt het nieuwe aanvraagtijdvak SLIM: subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb opengesteld. In de regeling zijn vier activiteiten genoemd waarvoor je als ondernemer een subsidie kunt aanvragen.
Scholingsbereidheid neemt toe als werknemers inzicht krijgen in kansen en financiële zekerheid. Dat is de overtuiging van zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de AWVN. 'Sommigen hebben pijnlijke associaties bij de term scholing. Terwijl opleidingsmethodieken sterk zijn verbeterd, denk maar aan leren op de werkplek.'
De werknemers in Nederland bevinden zich op een kruispunt van potentie en vooruitgang, met een ongebruikt opleidingsbudget van 1,5 miljard euro per jaar. Dit cijfer, dat werkgeversvereniging AWVN in haar meest recente onderzoek naar voren bracht, geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de relatie tussen de ontwikkeling van werknemers en de groei van organisaties.
Nederlandse werknemers laten gezamenlijk jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Werkgevers stellen volop opleidingsbudgetten beschikbaar, maar slechts 55 procent van het totaalbedrag wordt door werknemers benut. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar het opleidingsbeleid van Nederlandse werkgevers.
Als je gebruik maakt van subsidies voor jouw organisatie en de normbedragen van een van deze subsidies wijzigt, kan dit een direct gevolg hebben op de de-minimissteun aan jouw organisatie. Hoe zit dat? We leggen het je graag uit.
Een op de zeven werknemers bij de overheid overweegt nog binnen een jaar de publieke sector te verlaten. Van de ambtenaren bij het rijk is zelfs een op de zes van plan in het komend jaar naar een baan buiten de overheid om te kijken. Vooral de werkdruk is daar debet aan. Dit blijkt uit het Salaris- en arbeidstevredenheidonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 dat Bureau Berenschot in samenwerking met Binnenlands Bestuur heeft uitgevoerd.