Met ingang van studiejaar 2017 – 2018 kan iedereen tot 55 jaar die geen recht meer heeft op studiefinanciering geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen: het Levenlanglerenkrediet. Zij kunnen dan tegen gunstige voorwaarden hun les- of collegegeld lenen als zij een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs volgen.
Laatst had ik iemand in de opleiding Human Resource Management A van IMK Opleidingen die ervan baalde dat collega’s veel te laat bij haar komen. De deelnemer vertelde: “Als leidinggevenden binnen mijn organisatie een probleem met een medewerker hebben, dan komen ze niet bij mij. Ze bedenken zelf oplossingen, zonder dat ze kennis hebben van de wetgeving. Uiteindelijk blijkt dan dat die oplossingen niet goed zijn en dan pas komen ze bij mij. Ik moet steeds alles weer rechtbreien. Waarom komen ze nou niet eerder bij me? Ik weet wat kan en mag.”
Het positief beïnvloeden van het werkgeversimago is in veel bedrijven een hot topic. En dat is niet zo gek; een sterke company branding vergemakkelijkt het aantrekken van de juiste mensen. Een belangrijke factor die je imago beïnvloedt, is de candidate experience – de totale ervaring die een sollicitant opdoet met jouw organisatie tijdens het recruitmentproces. Vanaf het lezen van de vacature en het eerste contact met jouw organisatie tot en met de eventuele onboarding.
De meeste medewerkers associëren een mobiliteitscentrum met uitstroom, outplacement en disfunctioneren. Niet echt the place to be en niet goed voor je imago en carrière als professional. Die beeldvorming kan/moet 180 graden om naar the place to be voor professionals met ambitie.
Steeds meer activiteiten worden online gefaciliteerd. Net zoals je bijvoorbeeld met online instructie je fysiek traint, kan dat ook met communicatieve vaardigheden. Het zal managers als muziek in de oren klinken dat medewerkers niet langer een dag ‘op training’ zijn, maar de vraag is of de effectiviteit van online hier tegenop weegt. Die verschilt namelijk per methode en implementatie ervan. Hier zijn vijf manieren om communicatie online te trainen!
Werkenden besteden weinig tijd aan persoonlijke ontwikkeling. 35% van de werkenden geeft aan nooit bezig te zijn met loopbaanontwikkeling, 30% maximaal een dag per jaar. Ook heeft vier op de tien werkenden geen duidelijk beeld van hun loopbaan voor de komende twee jaar. Vooral vrouwen, 46%, hebben hun toekomst niet scherp voor ogen.
Jezelf blijven ontwikkelen en scholen worden steeds belangrijker. Dat is in het belang van het individu, de samenleving én de Nederlandse economie. Maar hoe organiseren we dat? Onder meer door elke Nederlander na afronding van het initiële onderwijs een individuele leerrekening te geven. Gevuld door overheid, werkgevers en werknemers.
Een compleet en flexibel opleidingstraject, op maat gemaakt, en volledig in lijn met de groeiambities van de organisatie. Welke HR-manager wil dat nou niet? In Limburg neemt Zuyd Professional - onderdeel van de gelijknamige hogeschool – het voortouw met een vernieuwend onderwijsaanbod dat telkens samen met bedrijven in partnerschap wordt ontwikkeld.
Retaildeskundigen stellen dat winkelketens te laat zijn gaan inspelen op de behoefte van klanten om (ook) online te kunnen kopen. Als formule alleen fysieke winkels hebben lijkt niet meer van deze tijd. Klanten willen niet langer op één en dezelfde manier benaderd en behandeld worden. Individuele voorkeuren worden steeds belangrijker. Vraag ik me toch af hoe lang het nog duurt voor deze trend overslaat naar het onderwijs? Wanneer gaan studenten zich massaal terugtrekken uit de gebouwen waar onderwijs wordt verzorgd?
Er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van coachende en communicatieve vaardigheden van medewerkers. E-Learning en Blended Learning zijn inmiddels een marktstandaard geworden: 60% van de werknemers heeft er al ervaring mee. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het HRD Trends 2017 onderzoek van NIDAP en Springest onder 3940 werknemers in Nederland.