13 minuten per werkdag. Zoveel tijd besteden managers van bedrijven in Nederland aan hun eigen ontwikkeling. Bovendien zou bijna de helft hiervan liever leervormen zien die beter aansluiten bij de tijd die zij hebben.
Wat hebben extreem succesvolle mensen als Bill Gates, Henry Ford, John de Mol of Louis van Gaal met elkaar gemeen? Zij hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze hebben het verlangen om nooit te stoppen met leren. Het verlangen om zichzelf te blijven ontwikkelen en continu te leren heeft hen veel succes gebracht. Iedere kans om zichzelf te verbeteren grijpen (of grepen) zij met beide handen aan. Het succes is ze niet aan komen waaien, het is géén geluk geweest, het is het resultaat van een mindset waarin continue kennisontwikkeling centraal staat.
Veel medewerkers associëren leren nog altijd met ‘school’. Organisaties die in staat zijn om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden worden ook wel ‘lerende organisaties’ genoemd. Ze stimuleren medewerkers om zich te blijven ontwikkelen waardoor ze zich kunnen aanpassen aan een voortdurend veranderende werkelijkheid. Maar in de praktijk hebben veel bedrijven wel de ambitie om een lerende organisatie te worden, maar zijn er nog wel wat hordes om te nemen.
Werkgevers verzaken hun plicht om werknemers te scholen. Dit bedreigt onze kenniseconomie, bemoeilijkt de mobiliteit op de arbeidsmarkt en zorgt voor een achterstand in kennis over digitalisering. Dit zegt Katja van Kranenburg, advocaat-partner bij CMS en gespecialiseerd in de impact van technologie op werk.
Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen.
Meer dan de helft van generatie Z (55 procent) en de millennials (56 procent) geeft ondanks de afleiding die erbij komt kijken de voorkeur aan een open kantooromgeving. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Future Workplace, uitgevoerd in opdracht van unified communications-bedrijf Plantronics, Inc. (Poly) (NYSE: PLT). De resultaten laten zien hoe de vier moderne werkende generaties denken over hun werkomgevingen en zaken als het stimuleren van productiviteit, hoe ze functioneren op kantoor en hoe ze omgaan met afleidingen.
HR-professionals zullen in 2020 voor het eerst sinds vijf jaar niet langer werving van nieuwe medewerkers als topprioriteit hebben, maar juist scholing en behoud van huidige medewerkers. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa. Hoewel 2019 nog wel in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, stagneert deze trend volgend jaar naar verwachting.
Trainingsparticipatie van Nederlandse werknemers neemt af met toenemende leeftijd. Dit heeft deels te maken met dalende motivatie van oudere werknemers. Maar bedrijven gaan doorgaans ook minder investeren in werknemers vanaf 45 jaar. Mogelijk speelt leeftijdsdiscriminatie hierbij een rol: werkgevers verwachten minder resultaat van oudere werknemers en zien hun investering minder snel terugverdiend. Om het opleidingsbudget optimaal in te zetten, doen werkgevers er goed aan meer te differentiëren in het opleidingsbeleid tussen oudere en jongere werknemers.
Familiebedrijven investeren gemiddeld gezien minder in hun werknemers dan vergelijkbare niet-familiebedrijven. Zo biedt 85% van de familiebedrijven hun medewerkers trainingen en opleidingen tegenover bijna alle (97%) andere bedrijven. Ook is er een groot verschil als het gaat om flexibele werktijden: slechts bij 22% van de familiebedrijven is die mogelijkheid er terwijl veel meer (33%) niet-familiebedrijven hiervoor de ruimte geven.
Driekwart van de werkenden gaat liever de diepte in bij één werkgever dan ervaringen op te doen bij meerdere organisaties. Ook zegt 29 procent gerust te willen werken in een bedrijf waar gereorganiseerd wordt. Dat blijkt uit onderzoek van financieel detacheerder FBD onder 1029 in loondienst werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder.