Logo
  • Blog
  • 27 januari 2017

Meer vast salaris of een dikke bonus?

Afgelopen maand werd bekend dat er geen bonusplafond is opgenomen in de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De herziene code wordt dit jaar verankerd in de wet. De maximale bonus waar minister Dijsselbloem van Financiën voor pleitte, is daarmee voor beursgenoteerde bedrijven van de baan.

Bij Hays Response bemiddelen we veel jonge professionals. Toen ik het bericht las, vroeg ik me af of er millenials (de generatie Y, geboren in de jaren tachtig en negentig) zijn die warm of koud worden van zo’n nieuwsfeit. Ik denk het eigenlijk niet.

Jongeren kijken tegenwoordig naar de mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling, de aanwezigheid van secundaire arbeidsvoorwaarden, training en opleiding, flexibele werktijden, autonomie, technologie, flexibiliteit en ga zo maar door. Met andere woorden: liever een coach dan een baas en liever een betekenisvolle baan dan werken voor een groot bedrijf zonder MVO-beleid.

Direct beloond

Geld is overigens niet helemaal naar de achtergrond verschoven. Wel is er een verschuiving zichtbaar in de manier waarop werknemers salarissen het liefst betaald zien. Daar waar babyboomers gewend zijn om een groot deel van het salaris binnen te krijgen door middel van bonussen, willen jongeren het liefst direct beloond worden. Een lager salaris bij het bedrijf van je dromen of een hoger salaris bij een bedrijf waar je net iets minder van droomt? Dan toch liever een paar honderd euro per maand meer. Zelfs als dat lagere salaris via bonussen op kan lopen tot een hoog salaris.

Een verklaring zou kunnen zijn dat jongeren, meestal starters op de arbeidsmarkt, te weinig zelfvertrouwen hebben voor een bonusstelsel. Want hoe zeker is het dat je meer gaat verdienen als je nog helemaal niet weet of je überhaupt wel een waardevolle bijdrage aan het bedrijf kan leveren? Een andere logische verklaring is de hypotheek. De hypotheekrente staat laag en jongeren willen steeds eerder een huis kopen. Aangezien een salaris via bonussen vaak maar voor een gedeelte meetelt als salaris voor de hypotheek, willen jongeren liever een hoger vast salaris. Dan weten ze tenminste waar ze aan toe zijn.

Winnaarsmentaliteit

Bij Hays worden we wél beloond met bonussen. En ook bij eerdere werkgevers heb ik altijd te maken gehad met bonussen. Uit ervaring weet ik dat bonussen heel goed werken. Een bonus is een vorm van erkenning voor een geleverde prestatie. Erkenning is op haar beurt een positieve stimulans voor prestaties in de toekomst. Zo zijn bonussen een aanjager voor succes, met alle gevolgen van dien. Doelen worden sneller behaald, dit versterkt het teamgevoel en het zorgt voor blije gezichten. Het gevoel dat je samen iets kunt bereiken wordt aangewakkerd met bonussen. Om die reden werk ik altijd graag met collega’s die een winnaarsmentaliteit hebben.

Ik heb vaak genoeg gezien dat iemand in mijn team in eerste instantie weinig gaf om zijn of haar bonus, maar later alsnog een fan werd. Daarom zou ik tegen jongeren willen zeggen: geef de bonus een kans. Ook als je secundaire arbeidsvoorwaarden en de intenties van je baas, ik bedoel coach, belangrijk vindt. Want het mooie is dat die twee prima samen gaan.

 

Producttips