Nieuwsgierige medewerkers zijn vaak intrinsiek gedreven om dingen beter te maken. Hun gedrag lijkt niet altijd effectief, maar kan juist leiden tot een doorbraak, toont innovatie-expert Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Moderne leiders dienen veiligheid te creëren, ruimte voor persoonlijke groei en open te staan voor kritiek. Maar moeten ook in staat zijn tot pijnlijke maar noodzakelijke ingrepen als de situatie dat vereist. Dat laatste is niet zonder risico nu de gevoeligheden rondom grensoverschrijdend gedrag toenemen. Hoe hard kan en mag een moderne leider nog zijn?
Wat zorgt ervoor dat iemand in slecht management vervalt? In feite kan iedereen gedrag vertonen dat zich kenmerkt als slecht management. Maar wanneer komen die slechte eigenschappen naar boven? En welk gedrag zorgt dan voor problemen? En hoe kun je slecht leiderschap ombuigen naar effectief leiderschap?
Tegenwoordig weten we niet anders dan dat we thuis zelf onze IKEA-meubelen in elkaar knutselen, maar ooit was dit verre van normaal. Als bij IKEA in de jaren vijftig van de vorige eeuw een leider niet had opengestaan voor het idee van een van zijn medewerkers, dan was het waarschijnlijk heel anders gelopen met IKEA. Maar dat het ook anders kan lopen laat het voorbeeld van Eric Yuan, een van de eerste werknemers bij Webex, zien.
HR-professionals zien zichzelf nog wel eens als slachtoffer van de besluiten van de directie en voelen zich vaak onbegrepen door de rest van de organisatie. Nergens voor nodig. Want natuurlijk kunnen ze invloed uitoefenen binnen hun organisatie aldus Jan Kuipers, oprichter van FranklinCovey Benelux. Ook hij heeft zijn Circle of Influence moeten bepalen. Of liever gezegd: hij heeft zijn Circle of Influence verkleind.
Hoewel het belang van leiderschap in hybride werken wordt erkend, ontbreekt nog een concreet kader voor hybride leiderschap in competentieprofielen. Aan de hand van een uitgebreid internationaal literatuuronderzoek heeft onderzoeker/docent management & organisatie Wouter Smit een verkenning gemaakt van hoe dit profiel eruit kan zien.
Het oer-Nederlandse Aviko is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een internationaal succesvolle producent van aardappelproducten. De rol van HR binnen het aardappelverwerkend bedrijf is met deze ambities en ontwikkeling meegegroeid. Maar ze zijn er nog niet: de volgende stap is ‘multidisciplinaire samenwerking’ binnen HR en tussen HR en het lijnmanagement aldus CHRO Wendy Haitsma, een van de sprekers op de HR Day 2023 over de Circle of Influence.
De afgelopen paar jaar heeft HR te maken gehad met een vrijwel constante stroom problemen om op te lossen. Tot nu toe hebben organisaties hun HR-teams echter niet de gelegenheid gegeven om zich proactief voor te bereiden op toekomstige uitdagingen voor de arbeidsplaats.
Het opleiden van je medewerkers vraagt wat van een organisatie. Het vergt een andere aanpak en extra administratie. Toch loont het in 100% van de gevallen. Het draagt bij aan een hogere productiviteit, je medewerkers vergaren de juiste kennis en vaardigheden en de blijken meer betrokken en gemotiveerd te zijn na het volgen van een opleiding.
Om een leercultuur te creëren, gaat het er vooral om dat een bedrijf de tijd neemt om vertrouwen op te bouwen onder professionals, open en eerlijke feedback te waarderen, ze stimuleert om elkaar te helpen, fouten te bespreken, ‘waarom’ vragen te stellen ongeacht hun positie en op een respectvolle manier met elkaar omgaan.